Hovädzí steak so zelenou špargľou a smotanovou omáčkou

Autor receptu: jarco

Tak som si túto nedeľu urobil dobre :-) Poriadny kus šťavnatého mäsa, a aby pán doktor neprotestoval, tak aj kopec zdravo upravenej zeleniny. Urobiť dobrý steak nie je žiadna veda, no ja som doteraz s tými svojimi nebol veľmi spokojný. Asi mi chýbala prax. Ale dnes bol výsledok takmer stopercentný.

3
porcie
20 minút
príprava
5 minút
na 200 °C

Postup

  1. Kus sviečkovice som deň vopred naporcoval na steaky hrubé cca 5 cm. Pripravil som si marinádu z olivového oleja, francúzskej horčice, balzamikového octa, čili a bieleho vína. V nej som nechal mäso 24 hodín odležať.
  2. Dal som si zohriať rúru. Zemiaky som dôkladne umyl a rozkrájal na polovičky. Očistil som brokolicu, karfiol, zo špargle som zrezal konce (cca 5 cm). Odrezky zo zeleniny som dal variť do malého kastróla v troche osolenej vody. Do veľkého hrnca som vložil naparovacie sitko a podlial vodou. Na sitko som rozvrstvil zemiaky, dobre osolil. Na zemiaky prišla vrstva karfiolu a brokolice, navrch špargľa. Zakryl som a dal variť na cca 12 minút.
  3. Steaky som vybral z marinády a z oboch strán prudko opiekol na troche oleja. Stačí cca 30 sekúnd z každej strany, ale aj tak som mal celú kuchyňu zaprskanú... Mäso som vybral, vložil do malej zapekacej misy a dal piecť do rozohriatej rúry (200 C) na 5 minút - taký čas by mal zodpovedť stupňu prepečenia "medium". Kto má iný vkus, nech čas pridá alebo uberie. Po 5 minútach som vypol rúru, zakryl misu so steakmi vrchnákom a nechal ich v rúre dôjsť ešte cca 10 minút.
  4. Do panvice, v ktorej som opekal mäso (viem, že to nie je veľmi zdravé, ale tej šťavy by bola škoda :-), som vylial použitú marinádu a pridal nadrobno nakrájané sardelové rezy. Po chvíli restovania a miešania sa rozpustili. Prilial som smotanu, zamiešal a nechal prejsť varom. Medzitým sa rozvarili odrezky zo zeleniny. Pridal som k nim omáčku z panvice a všetko spolu rozmixoval ponorným mixérom. Omáčku som ešte dochutil, nechal prejsť varom a nakoniec pridal nakladané zelené korenie.
  5. Kým som robil omáčku, mäso dostalo svoj čas a urobila sa aj zelenina v paráku. Ešte som zlial výpek z mäsa a vmiešal ho do omáčky, steaky zo všetkých strán posolil a okorenil čerstvo namletým farebným korením. Hotovo, môžeme podávať :-)