Hovädzí steak so špargľou a grilovanou zeleninkou

Autor receptu: chefofmykitchen

Kúpil som si steakovu panvicu. Otvoril červené víno a začal písať báseň. K následnému receptu som potreboval tieto ingrediencie, ktoré som si kúpil (samozrejme predtým ako som otvorill víno)- hovädziu sviečkovú, cherry paradajky, ľadový šalát, čínsku kapustu, rukolu, citrón, olivový olej, farebné korenie, bagetu, syr grana padano.

1-2
porcia
15 minút
príprava

Postup

  1. Najskôr si spravíme prílohu, čo spočíva z ľadového šalátu, čínskej kapusty, čerstvej rukoly, citróna, olivového oleja extra virgin. Do misky si nalejeme trošku olivového oleja extra virgin a odšťavíme jeden citron, čím získame citrónovú šťavu, ktore si následne trošku rozmiešame, týmto máme spravenú omáčočku pre šalátik, kde nahádžeme všetky šaláty a rukolu. Zmiešame a máme výborný svieži a čerstvý šalát. Dáme vychladnúť do chladničky a neskôr keď naservírujeme môžeme ozdobiť pár cherry paradajkami na pol, poprípade syrom Grana Padano nastrúhaným na hoblinky. Môžeme si pripraviť šparglu, ošúpeme si. Dá sa bežným škrabkadlom na zemiaky, opatrne od špicu po spod (zvýknú sa lámať) zdrevenelý spodok si môžeme odrezať a vyhodiť tak cca 2cm. Dáme variť do osolenej vody, tak cca na 5-8 minút. Keď máme, necháme odkvapkať.
  2. Teraz si pripravíme hovädzie mäsko, odkrojíme si steačik podľa chuti a hladu, tak na 2 - 2,5 cm. Predovšetkým, pokiaľ sme vytiahli steak z chladničky alebo je jednoducho ešte z obchodu studený, tak si ho necháme vytiahnutý pokiaľ nebude mať izbovú teplotu. A v prvom rade žiadne marinády 24h pred varením a podobne, môžeme si pripraviť panvicu kde si dáme trošku olivového oleja, ktorú si necháme rozpáliť. Odporúčam steakovú panvicu s grilovacím povrchom. Steak máme už vychladnutý tak si ho trošku potrieme olivovým olejom z jednej aj z druhej strany, pekne rukou. Potom dáme trošku farebného korenia a trošilinku soli nie veľa lebo by nám vytiahla šťavu z mäska. Keď máme panvicu rozohriatu, maličko si znížime oheň a šupneme tam steak pečieme podľa chuti a hrúbky, cca 2minutky - 3 minutky, následne otočíme (otáčame drevenným náradím, žiadne prepychovanie vidličkou, vytiekla by nám šťava) a z druhej strany to isté. Žiadne obracanie tam a naspäť. Potom steak vytiahneme a necháme odstáť na tanieri tak 3minutky, možno vám z neho vytečie šťava, ale mala by sa vtiahnuť spať.
  3. Pokiaľ sme si nechali odstáť steak sprudka si na našej steakovej panvici osmažíme malé kukuričky prekrojené na polku a cherry paradajky. Môžeme podávať. Steak si pekne uložíme na tanier, ozdobíme špargľou a na steakovej panvici pripravenú kukuričku s cherry paradajkami. Na tanier si môžeme dať aj šalát alebo v zvlášt miske podávať, ku ktorému sa nám hodí nakrájaná bagetka, jemne osmažená na olivovom oleji.