Hovädzí steak so šalátom a bagetou (fotorecept)

Autor receptu: sjuz

Po našom "veselom" a dobrodružnom víkende som sa rozhodla svojho manžela udobriť si dobrou večerou....:)), keďže viem, že sýty manžel málokedy frfle....

20 minút
príprava

Postup

  1. Steaky si obalíme po obvode prosciutom, a obviažeme niťou. Stiahneme, aby mäso zmenšilo svoj priemer - tým sa zvýši aj jeho hrúbka. Okoreníme z oboch strán, a potrieme worcestrom. Na fotke sú špáradlá, ktorými som si pomohla, kým som steaky zviazala. Nie je to ale nutné. Necháme stáť, kým si pripravíme šalát.
  2. Na šalát si pripravíme zálievku tak, že miešame citrónovú šťavu s olivovým olejom dovtedy, kým sa zo zmesi nestane emulzia. Šaláty si natrháme na kúsky - ja som použila rímsky šalát, lollo rosso, escarollu, raddicchio a rukolu. Všetko som zmiešala v mise so zálievkou, pridala som na polovičky nakrájané hrozno, na hoblinky nakrájaný Grana Padano, a na jemné plátky pokrájané šampiňóny. Šalát som dala chladiť do chladničky. Nesoľte, až pred podávaním, ak vôbec. Na hotový môžete poukladať polky rajčín.
  3. Steaky opekáme na poriadne rozpálenej panvici, lepšie, ak je len veľmi jemne potretá olejom. V zásade platí, že na každý cm hrúbky mäsa je treba piecť cca 2 minúty, ak chceme mať steak medium. Steaky vyberieme, a do panvice vložíme maslo, ktoré sa hneď rozpustí. Osolíme, okoreníme a pridáme trošku vermútu, premiešame a hneď odstavíme. Vzniknutou omáčkou jemne polejeme steaky na tanieri.
  4. Na hotový som položila plátok čerstvého masla, pažítku a dva kúsky kapary. Vedľa som položila dva šampiňóny rýchlo opečené na panvici so steakmi. Servírovala som s čerstvou talianskou bagetou a pohárom Rosé, ročník 2009 :)