Hovädzí steak so šalátom a bagetou (fotorecept)
Autor receptu: sjuz
Po našom "veselom" a dobrodružnom víkende som sa rozhodla svojho manžela udobriť si dobrou večerou....:)), keďže viem, že sýty manžel málokedy frfle....
Postup
- Steaky si obalíme po obvode prosciutom, a obviažeme niťou. Stiahneme, aby mäso zmenšilo svoj priemer - tým sa zvýši aj jeho hrúbka. Okoreníme z oboch strán, a potrieme worcestrom.
Na fotke sú špáradlá, ktorými som si pomohla, kým som steaky zviazala. Nie je to ale nutné.
Necháme stáť, kým si pripravíme šalát.
- Na šalát si pripravíme zálievku tak, že miešame citrónovú šťavu s olivovým olejom dovtedy, kým sa zo zmesi nestane emulzia.
Šaláty si natrháme na kúsky - ja som použila rímsky šalát, lollo rosso, escarollu, raddicchio a rukolu. Všetko som zmiešala v mise so zálievkou, pridala som na polovičky nakrájané hrozno, na hoblinky nakrájaný Grana Padano, a na jemné plátky pokrájané šampiňóny.
Šalát som dala chladiť do chladničky. Nesoľte, až pred podávaním, ak vôbec.
Na hotový môžete poukladať polky rajčín.
- Steaky opekáme na poriadne rozpálenej panvici, lepšie, ak je len veľmi jemne potretá olejom. V zásade platí, že na každý cm hrúbky mäsa je treba piecť cca 2 minúty, ak chceme mať steak medium.
Steaky vyberieme, a do panvice vložíme maslo, ktoré sa hneď rozpustí. Osolíme, okoreníme a pridáme trošku vermútu, premiešame a hneď odstavíme. Vzniknutou omáčkou jemne polejeme steaky na tanieri.
- Na hotový som položila plátok čerstvého masla, pažítku a dva kúsky kapary. Vedľa som položila dva šampiňóny rýchlo opečené na panvici so steakmi.
Servírovala som s čerstvou talianskou bagetou a pohárom Rosé, ročník 2009 :)