Hovädzí plátok s hubovou omáčkou a dusenými kuriatkami
Autor receptu: marek135
Mám veľmi rád huby a doma nám nesmú chýbať, celé leto chodíme do lesa aby sme sa
zásobili hubami do mrazničky, sušením ale aj zaváraním. A keďže leh hríbová krémová
omáčka mi nestačila, nesmeli na tanieri chýbať aj chutné podusené kuriatka, ktoré dodali
jedlu ešte lepšiu chuť :)
6 porcií |
45 minút príprava |
60 minút na 180 °C |
Postup
- Hovädzie mäso si nakrájame na plátky, vyklepeme, osolíme a okoreníme MČK. Sprudka opražíme na oleji aby sa mäso zatiahlo a potom ho dáme do zapekacej misy. Podlejeme vývarom, zakryjeme a dáme do vyhriatej rúry piecť na 180 °C na 45 minút, kým mäso nezmäkne. Občas podlievame.
- Kuriatka vymyjeme (zmrazené zalejeme horúcou vodou a dáme odkvapkať). Na olej dáme popražiť malú cibuľku, keď získa zlatistú farbu prisypeme kuriatka a mierne podusíme. Dolejeme trochu vody, osolíme, okoreníme a dusíme kym sa časť vody neodparí a za stáleho "koštovania" zisťujeme či môžeme kuriatka odstaviť. Mali by byť mierne chrumkavé. Sledujeme aby sa voda z kuriatok neodparila úplne alebo nadmerne, lebo kuriatka budú potom suché.
- Rozpálený olej zaprášime hladkou múkou, chvíľu popražíme a vlejeme smotanu na varenie. Počas varenia pridáme hubové korenie a dochutíme soľou a štipkou MČK. Ak by bola omáčka príliš hustá môžeme doliať trochu vývaru alebo čistej horúcej vody.
- Ryžu premyjeme, dáme obschnúť a tak ju na rozpálenom oleji popražíme. Keď už ryža pod vareškou vŕzga, zalejeme ju vývarom. Do stredu variacej sa ryže vložíme malú cibuľku napichanú klinčekami. Ďalej dovaríme kým nie je ryža mäkká.
- Hotové mäso prelejeme hubovou omáčkou a podávame s dusenou ryžou a chrumkavými kuriatkami.
Dobru chuť!