Hovädzí paprikáš
Hovädzí paprikáš

Hovädzí paprikáš s hubami fotorecept

sracz - fotkasracz, 8. septembra 2018
Hovädzí paprikáš s hubami (fotorecept)
Foto: sracz

Slovenské paprikáše ma sprevádzajú odjakživa. Kurací bol najlepší v košickej reštaurácii „Baránok“, držkový v motoreste „Eva“ pri obci Figa a z býčich žliaz, budete Zobraziť celý popisSlovenské paprikáše ma sprevádzajú odjakživa. Kurací bol najlepší v košickej reštaurácii „Baránok“, držkový v motoreste „Eva“ pri obci Figa a z býčich žliaz, budete sa diviť, v bratislavskej záhradnej reštaurácii po ľavej strane cesty zo železničnej stanice na Patrónku, ešte pred VÚ Dionýza Štúra. Do dnešného som použil mix sušených húb z okolia Košíc, výborné už v obchode „nakockované“ hovädzie mäso, kyslú smotanu a „šlahetku”. Maslové „nočky” sťa prílohu, som nahradil slovenskou ryžou (orzom).

6-8
porcií
15 minút
príprava
100-120 minút
tepelná úprava

Suroviny

3-4 PL
1 200-1 500 g predné (z krku, alebo nožina)
1-2 ks strúhaná
6-8 strúčikov na plátky
1-2 ks hrubostenná
12-16 ks
2-3 KL
1-1,5 KL
1-1,5 KL „Nahrin”
1-1,5 ML „Urblík z KN”
2-3 PL „Aňuci”
150-200 ml krájané sterilizované
500-600 ml
podľa potreby horúca (vývar)
250-333 ml
120-150 ml
Príloha:
podľa chuti




Postup

  1. 1

    Vstupná zostava, čakajúca na poradie; tie citróny úplne vzadu, sú iba na dekoráciu. Vyťahujem sa pred Vami, alias - vulgo „rucam košického vagáňa spod Šibenej hory”, aké rastú na našej záhradke.

    Hovädzí paprikáš s hubami (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Začal som inovovaným technologickým krokom, kedy som na oleji v hrnci orestoval „kockované” hovädzie z krku; pravdou je, že hneď za rána som vložil dve hrste sušených húb do porcelánovej misky a zalial ich teplou vodou.

    Hovädzí paprikáš s hubami (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Mäso sa asi po 5÷7´, s občasným premiešaním, pekne „zatiahlo”.

    Hovädzí paprikáš s hubami (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Následne som ho kuchynskou „lopatkou” z nerezu preložil do pomocnej misky. Do výpeku som teraz vložil postrúhanú červenú cibuľu, lebo práve takú som mal po ruke, no spravidla na varenie, dusenie a pečenie používam žltú.

    Hovädzí paprikáš s hubami (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Po premiešaní som pridal celú hlavičku cesnaku, pokrájanú na plátky a

    Hovädzí paprikáš s hubami (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    pokrájanú zelenú hrubostennú papriku so ¼-kami cherry paradajok (sú sladšie), ktoré mi už tiež dlhšiu dobu zavadzali v kuchyni, ale na druhu vôbec nezáleží, keď treba docukrím.

    Hovädzí paprikáš s hubami (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Po premiešaní som tento voňavý základ 3÷5´ podusil, pridal doň 250 ml pohár sterilizovaných už nakrájaných šampiňónov (Vy, ak nechcete, nemusíte), v pozadí sú už pripravené namočené huby a opečená hovädzinka, óóópatrne premiešal a

    Hovädzí paprikáš s hubami (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    do základu vrátil opäčené kocky mäsa, komplet nadstavil koreninovou „ekipou”: asi 3 PL mamkinej kápiovej domácej pasty, asi KL čerstvo mletého čierneho korenia, zarovnanú PL korenia na hydinu „Nahrin”, kopcom ML (mocca lyžičku) gulášovo-klobásového korenia pána Urblíka z Komárna, a kopcovitú PL soli (dosoliť sa dá bárskedy, hoci aj až na vlastnom tanieri).

    Hovädzí paprikáš s hubami (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Nasledovali huby aj so šťavou, všetko po nežnom premiešaní a asi 15´povarení (mäso sa pri ochutnávaní jemne rozpádávalo na jazyku i podnebí)

    Hovädzí paprikáš s hubami (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    som „korunoval“ kyslou smotanou a po opätovnom zmiešaní

    Hovädzí paprikáš s hubami (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    aj šľahačkovou smotanou, alebo v starokošickom slangu našich prarodičov „šlahetkou“; hustota omáčky bola tak „akurvát”, nepotreboval som ju riediť ničím.

    Hovädzí paprikáš s hubami (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Dnes som perkelt servíroval s jednoducho pripravenou slovenskou „ryžou“ alias orzom. Pomaranč a citrón sú na obrázku opäť iba na „flanc“, lebO reprezentujú plody stromov našej záhradky.

    Hovädzí paprikáš s hubami (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

marienka44
Lákavé jedlo a dá sa použiť aj iný druh mäsa.
V bode č. 8 pod zeleninovou ekipou sa myslí tá pasta od mamky? Lebo v rozpise surovín korenovú zeelninu nevidím. :-)
tortilla
Názov receptu je "paprikáš", čo podľa ingrediencií (smotana) je správne.
Ale v bode 12 uvádzaš perkelt.
Zdá sa, že to nemáš celkom jasné, čo je paprikáš a čo perkelt.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia