Hovädzí guláš Čovňomajvarechastojí a Pracovná polievka (fotorecept)

Autor receptu: pacun110

Podľa mňa je guláš čiste improvizačné jedlo,kde nie je stanovené množstvo,typ a druh jednotlivých surovín a mäsa. Je to sympatické a patetické jedlo ktorého základom je,v prípade mäsových gulášov, dostatočné množstvo cibule a mäsa nebezpečne sa približujúce k pomeru 1:1. Mäsa môže byť trošku viac,aby sa nestalo,že guľáš ostane sladkastý.Inak guláš my sa malo nazývať iba jedlo,kde dominuje mäso a nie dajaké Igorobukovskoviny,ako sú sojové “mäso”,tofu, cvikla,cuketa, patizóny, burizóny a iné amarouny...Tieto náhražky by sa nemali volať,že guľáš,ale nejako inak,lebo mám pocit,že to dehonestuje ten vznešený názov pre ešte vznešenejšie jedlo pôvodne pripravované Maďarskými pastiermi v kotlíku a vo voľnej prírode..!(toto je môj osobný názor na pojem “guláš” a verte mi,že som sa ním nechcel nikoho,ale vôbec nikoho dotknúť!!!)

Postup

  1. vždy robím tak,že si mäso – v tomto prípade hovädzí môčing – kupujem deň vopred,kedy ho aj nakrájam, zľahka okorením (nesolím!!!) a odložím do ľadničky,aby si oddýchlo!!
  2. tu je k nahliadnutiu,čo mi na hovädzí guláš treba! Chýba tu ešte majoránka a to biele,tuto hore to nie je mlieko,ale masť!Lebo masť do guláša patrí,tak ako pena na pivo!!!Olej v žiadnom prípade nedávam..!
  3. cibuľu som pokrájala osolil a asi 25 minút pomalinky dusil až som ju rozdusil skoro na takú kašu... Solím ju dvoch prostých dôvodov – aby cibuľa bola slaná a aby pustila šťavičku,zmäkla a tým pádom sa lepšie udusila – to je dôležitý moment pre hustotu guľáša!!!! Lebo ako vieme,my amatérski odborníci na profesionálnej úrovni ,múka do guláša nepatrí!!! Do tohoto rozduseného základu som pridal celú rascu, mleté korenie a nešetril som ani červenou sladkou a pálivou paprikou! Rýchlo som to pomiešal,aby paprika nezhorkla...
  4. ...a pridal som tam odležané a nakrájané mäso,rýchlo som ho opražil a keď začalo púšťať šťavu,tak som tal pridal bravčové kosti z karé a pol hlávky cesnaku. Som premiešal, prikryl a dusil a dusil...
  5. a takto to vyzerá po necelej hodinke dusenia...zaujímavé je to,že som tam ešte vôbec nedal vodu!!!
  6. už keď mäso kúštik zmäklo tak som tam pridal jeden na drobnosti pokrájaný zemiak a po troche to podlievam vodou,aby sa to nevarilo,ale len dusilo... V hrnci vedľa som si urobil klasickú zápražku,pridal do nej celú rascu a červenú papriku,popražil, posolil ,okorenil, zalial studenou vodou,pridal jednu celú,ale očistenú cibuľu a niekoľko strúčikov cesnaku – asi 5!
  7. zahusťovací zemiak v guláši je už skoro rozvarený,bravčové kosti som vybral – júúj,už sa teším ako ich idem obhrýzať a do polievky vedľa som dal asi liter horúcej vody a pomaly varim ďalej. POZOR!!! Táto polievka má veľkú tendenciu vykypieť,tak si na to dávam pozor,neustále to sledujem a kontrolujem intenzitu varu!!
  8. po asi polhodine varu,pridám do polievky nakrájané zo 3 zemiaky, guláš pomaličky varím a potrošičky podlievam vodou..
  9. do polievky,keď zemiaky skoro zmäkli,som dal,keďže nemám čerstvý,tak za hrsť mrazeného hrášku, nakrájal som si papriku a paradajku,očistil ďalšiu polovičku hlávky cesnaku a v rúre idem upiecť,len tak,predvarené a okorenené zemiaky...len tak!!!
  10. do polievky som ešte dal zavariť niťovky,ale vedzte,že keby som mal rezance domáce,tak dám tie...ale ktože už dnes robí domáce rezance ? Snáď, iba ak moja 89 ročná,ale ešte stále čiperná skarká!A do gulášu pokrájanú papriku a paradajku.
  11. do hotovej polievky,som ešte namrvil,ale už keď sa nevarí, dosť sušenej majoránky – tou ma zásobuje svokra- a do gulášu som dal nakrájané zemiaky a podrvený cesnak...A prebieha prvá kontrola stánia varechy v guláši!...je to na dobrej ceste!!!
  12. zemiaky sú už upečené do chrumkava (zase ma bude synátoch vychvaľovať) a Pracovná polievka je už zabalená a prichystaná na transport do práce...
  13. guláš je už hotový a stojí v ňom nielen varecha ale aj lyžica!!!A je tam tiež veľa veľa svokrinej majoránky...Dobrú chuť!!!