Hovädzí burger s modrým syrom a whisky karamelizovanými cibuľkami

Autor receptu: redakcia

Názov "whisky" pochádza zo starého galského slova uisge, čo je skrátená verzia uisge betha a znamená živá voda. Vyskúšajte moderný recept s whisky šéfkuchára Petra Kulčára z reštaurácie Upside Down v Bratislave.

4
porcie
15 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Mleté mäso, nadrobno nakrájanú slaninku, posekanú menšiu cibuľu, barbecue omáčku a modrý syr spolu s korením a soľou dobre premiesime. Vytvarujeme asi dva centimetre hrubé placky v tvare hamburgera. Na panvicu dáme trocha olivového oleja a pridáme cibuľové prúžky z veľkých cibúľ. Restujeme ich na veľmi miernom ohni tak, aby skaramelizovali. Keď pustia šťavu a budú pekne sklovité a mäkké (zhruba po 25 minútach), pridáme whisky a dobre premiešame.
  2. Zosilníme oheň a trošku zredukujeme šťavu. Pozor, aby sme cibuľu nespálili, lebo stvrdne a zhorkne. Ugrilovaný hamburger podávame na žemli s majonézou. Karamelizované cibuľky pokladieme na vrch hamburgera a prikryjeme žemľou. Podávame s hranolčekmi alebo šalátom.
  3. Náš tip: Na tvarovanie placiek dobre poslúži kovové okrúhle vyrezávadlo s priemerom asi 10 cm. Placky sú potom pekné a rovnaké.