Hot Dog na taliansky spôsob (fotorecept)

Autor receptu: michalides

Hot Dog nemusí byť len to, čo kúpite v stánku na stanici, dá sa to spraviť aj takto. Typovo by sa viacej hodila biela klobáska alebo talianska salsiccia a ako syr mozzarella...ale do obchodu sa mi nechcelo tak som šiel z toho, čo dala chladnička.

2
porcie

Postup

  1. Prečo tenké klobásky? Jednoducho na párky sa v dnešnej dobe nedá spoľahnúť a kúpiť kvalitnú klobásku je jednoduchšie. (použil som tenké grilovacie klobásky z obľúbenej mäsiarne) Ak ale máte vychytané naozaj dobré párky, nebodaj domáce, tak sa ich kľudne nebojte použiť.
  2. Dáme si rozohriať rúru na cca 200 stupňov (ak zapnete aj ventilátor, nahreje sa rýchlejšie). Keď už má asi 100 stupňov rovno do nej strčíme papriku, ktorú sme trošku potreli olejom.(papier na pečenie nám ušetrí umývanie plechu) Klobásky si predvaríme alebo predpečieme v rúre spolu s paprikou (keďže používame tenké klobásky, sú za chvíľku hotové).
  3. Zoberieme cherry paradajky (majú oveľa výraznejšiu chuť ako tie veľké v obchodoch, pokiaľ máte možnosť získať domáce paradajky, bude to možno ešte lepšia varianta) a rozkrojíme ich na polovice, nakrájame cesnak (nemusí byť úplne na drobno, ja ho rad v jedle cítim aj na zahryznutie). Keďže mám k dispozícií skleník použil som čerstvé bylinky ako je bazalka, oregano, rozmarín a trošku petržlenovej vňate.(tie si necháme na záver omáčky)
  4. Na rozohriatu panvicu dáme oliv. olej a na neho cesnak. Trošku orestujeme a keď už rozvonia celú kuchyňu, pridáme paradajky, asi poldeci vody (ak máme po ruke vývar, bude lepší ale v takom množstve to veľkú rolu nehrá) a necháme spokojne bublať.
  5. Rožky(aj keď typovo by sa nejaká mala bagetka hodila asi viacej, skúste, uvidíte) pozdĺžne nakrojíme a vydlabeme trochu striedky aby sa nám tam lepšie vošla náplň. Bola by škoda ju vyhadzovať, takže ju dáme k omáčke, ktorú tým trošku aj zahustíme. (ono všeobecne zahusťovanie striedkou dáva väčší zmysel, keďže múka je už upečená a funguje to bez dlhého prevárania)
  6. Keď paradajky zmäknú (čo by malo byť za pár minút) zoberieme si do ruky to, čím pretláčame zemiaky (neviem ako sa to má nazývať) a paradajky popretláčame normálne v panvici. Stačí aj nedbalo.
  7. Premiešame, vypneme oheň a pridáme nakrájanú zmes byliniek a premiešame. Dochutíme soľou a korením. Omáčka je hotová.
  8. Rúra by už mala mať 200 stupňov a paprika by mala byť tmavá až čierna. Kľudne môže byť aj tmavšia ako je na obrázku. Vytiahneme ju (rúru nevypíname), dáme do misky a pretiahneme potrav. fóliou alebo ju dáme do sáčku...proste ju potrebujeme spariť. Za pár minút by mala byť krásne sparená, odkrojíme jadrovník, a stiahneme šupku (nožom alebo ručne, ak vám aj kúsok tej šupky ostane na paprike tak to nevadí). Takto olúpanú papriku nakrájame na pásiky, trošku posolíme a okoreníme.
  9. Na plech položíme rožky, dáme do nich omáčku, položíme tam klobásku, plátky papriky a navrch rozdrobíme syr. Najlepšie by sa hodila mozzarella ale ja som mal po ruke iba kozí syr a syr feta (tiež to chuťovo fungovalo dobre).
  10. Celé to strčíme do rúry a necháme chvíľku zapiecť (ak máme mozzarellu tak jednoducho dokým sa neroztečie). No a máme hotovo. Celé mi to zabralo od zapnutia rúry asi 40min. Nebojte sa že to bude chutiť ako lečo (ktoré nemám rád) s klobásou v rožku...bude to úplne o niečom inom (čo väčšine musí byť jasné). V pláne na toto leto mám ešte aj nejaké iné recepty na hot dog aby som ukázal, že sa naozaj jedná o vec ktorá sa dá pripraviť aj na grile (tento recept je skôr na tú rúru), s nápadom, fantáziou, zeleninkou a pestrou chuťou.