Hot Cross Bun - horúca krížová buchta fotorecept

katy - fotkakaty, 18. marca 2013
Hot Cross Bun - horúca krížová buchta (fotorecept)
Foto: katy

“Hot Cross Bun” Horúca krížová buchta. Je to sladké hrozienkové pečivo. V mnohých historicky kresťanských krajinách, sa buchty tradične jedia počas pôstu horúce alebo Zobraziť celý popis“Hot Cross Bun” Horúca krížová buchta. Je to sladké hrozienkové pečivo. V mnohých historicky kresťanských krajinách, sa buchty tradične jedia počas pôstu horúce alebo opekané, až do Veľého Piatku aby si uctili tento deň. Krížik na buchte je symbolom ukrižovania Ježiša Krista. Verí sa, že buchty označené krížikom sa jedli na počesť bohyne Eostre (kríž vraj symbolizuje štyri štvrtiny mesiaca) "Eostre" je pravdepodobne pôvod mena "veľkonočné".

12
porcií
15 minút
na 200 °C

Suroviny

Kvások:
7 g
1/2 čl
250 ml
Cesto:
455 g
55 g
1 čl
1/4 čl
1/4 čl
70 g
1 ks
Krížik a poleva:
20 g




Postup

  1. 1

    Z 250ml teplého mlieka,droždia a trochou kryš.cukru spravíme kvások, ktorý necháme na teplom mieste odstáť kým nevykysne. Do misky si dáme hladkú múku, hnedý cukor,mletú škoricu, mletý muškátový oriešok, mleté klinčeky a štipku soli. Najskôr všetky tieto ingrediencie spolu poriadne pomiešame a potom pomaly vlievame vykysnutý kvások po kvásku roztopené maslo a vyšľahané vajíčko. Cesto mierne vypracujeme a môžeme pridať sušené hrozienka. Ak sa Vám zdá cesto priveľmi lepkavé, môžete pridať trocha múky. Cesto však nesmie byť veľmi múkové. Mierne lepkavé tak, aby sa s ním dalo pracovať. ( ako keď pracujete z kysnutým cestom )

    Hot Cross Bun - horúca krížová buchta (fotorecept)  - obrázok 1
  2. 2

    Do veľkej misy kvapneme trochu oleja a porozotierame po celom dne až po okraje. Na dno misy vložíme vypracované cesto a vrch cestíčka jemne potrieme olejom ( môžete aj rukami ak sú od oleja ). Misku prikryjeme plastikovou fóliou a cesto necháme odstáť tak, aby malo cca dvojnásobnú veľkosť. Opäť niekde na teplom mieste. Doba trvania bude asi jedna až dve hodinky.

    Hot Cross Bun - horúca krížová buchta (fotorecept)  - obrázok 2
  3. 3

    Keď už je cestíčko odstáte tak ako potrebujeme, pripravíme si celé vajíčko ktoré vyšľaháme s trochou mlieka. Týmto budeme potierať Buns ( buchtičky ) pred pečením. Aby všetky Buns mali rovnakú gramáž, zoberte si kuchynskú váhu, odvážte si celé cesto a vydeľte dvanástimi. Dvanástimi preto, lebo je to odhadované množstvo Buns z tohto cesta. Cesto teda rozdelíme na dvanásť kúskov a začneme tvarovať malé Buns do guľatého tvaru. Potom ich postupne ukladáme na plech, kde už máme papier na pečenie. Keď už ich máme všetky poukladané na plechu, zoberieme si vyšľahané vajíčko s mliekom a budeme potierať povrch našich Buns.

    Hot Cross Bun - horúca krížová buchta (fotorecept)  - obrázok 3
  4. 4

    Potom celý plech ešte raz prikryjeme plastikovou fóliou asi na tak dlho aby opäť zdvojnásobili svoju veľkosť. Všetko záleží na aké teplé miesto ich odložíte. Môže to trvať cca tridsať až šesťdesiat minút. Po uplynutí doby, dáme dole fóliu. Keďže sa v názve našich Hot Cross Buns nachádza slovíčko Cross (kríž), treba urobiť iný krížik. Budete potrebovať trocha hladkej múky a studenú vodu. Zmiešaním hladkej múky a studenej vody vytvorte hmotu hustú tak aby pripomínala hustotu medu. Potom už pomocou buď lyžice alebo polevového zdobiča robíme krížiky. Konečne ich môžeme dať do rúry a to na cca 15 minút. Rúru si nastavíme na 200°C.

    Hot Cross Bun - horúca krížová buchta (fotorecept)  - obrázok 4
  5. 5

    Keď ich vytiahnete z rúry ihneď ich celé natrite teplým medom.

    Hot Cross Bun - horúca krížová buchta (fotorecept)  - obrázok 5
  6. 6

    Nie príliž hrubú vrstvu. Tak vaše Buns budú mať nádherný lesk a šmrnc aký majú mať! Potom nechajte vychladnúť.

    Hot Cross Bun - horúca krížová buchta (fotorecept)  - obrázok 6
  7. 7

    Môžete sa do nich veselo pustiť. Prajem dobrú chuť!

    Hot Cross Bun - horúca krížová buchta (fotorecept)  - obrázok 7

Diskusia k receptu

evusik
krásny recept, precízne zdokumentovaný a popísaný, páči sa mi, určite vyskúšam :-)
danielas
z tohto čítania mám hotový zážitok :) krásne upečené, napísané odfotené....
radost
@katy
tým receptom-radosť mi robíš...a taká mladá...!!...ja kysnuté na sladko mám veľmi rada...:-))
ja ešte mnoga leta žiť musím-kým všetko čo v KK mám-urobiť skúsim...:-))
afataga
cesto musi byt dobre, take vonave od skorice a klincekov, take som este neskusala, ja by som sa obisla bez toho krizika :-)
ikuska6
Vyzeraju krasne! V australii :-) ich robia aj s cokoladou na miesto hrozienok :-) Ukladam si recept do KK.
kucharka
Robila som tieto cross buns, boli super. Pekne otoastovane, s maslom a marmeladou k caju o piatej ako stvorene. Len druhykrat ich budem potierat cukrovym sirupom, nie medom. Potieranie medom bolo chutovo velmi dobre ale buchticky sa velmi lepili a aj deti sa,stazovali, ze cely vrch buchiet sa im prilepil na servitky, ked ich mali na desiatu.
Dakujem za recept.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia