Horúca frankfurtská polievočka Samka - lovca dubákov fotorecept

sracz - fotkasracz, 4. novembra 2010
Horúca frankfurtská polievočka Samka -  lovca dubákov (fotorecept)
Foto: sracz

Receptík tejto polievky som už avízoval vo svojom zážitku, ktorý okomentovalo veľa z Vás. Musím priznať, že som nečakal takú bohatú odozvu. Niektorí ste Zobraziť celý popisReceptík tejto polievky som už avízoval vo svojom zážitku, ktorý okomentovalo veľa z Vás. Musím priznať, že som nečakal takú bohatú odozvu. Niektorí ste sa dožadovali jeho pokračovania, nuž tu je! Originál pochádza zo závodnej kuchyne VLA, ktorej som mal tú česť byť osem rokov kvestorom. Samozrejme, že pre deti i pre tých, ktorí nemajú radi pálivé ingrediencie, je ho možné vhodne upraviť, čo som uviedol aj teraz. Názov však ostane taký, pokiaľ si ho Samko, Lilly a ich potomkovia budú pamätať!

6÷8
porcií
15 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

100 ml
150÷210  g , žltá postrúhaná
2÷3 PL, čerstvé
2÷6 PL
2÷2,5 PL
1÷1,5 PL, (iba pre dospelých)
3 000 ml, alebo hovädzí
250÷333 ml, čerstvé sladké
štipka podľa potreby
0,5÷0,75 ks, jemne strúhaný
1÷1,5 PL
4÷6 párov
500 g olúpané
1 ks, (250 g)
1 zväzok, čerstvá
podľa potreby g
podľa potreby PL (podľa chuti), čerstvá
podľa potreby PL (podľa chuti), čerstvá




Postup

  1. 1

    na dobrom olivovom oleji do ružova osmažíme na jemno postrúhanú cibuľu; až získa sklovité podfarbenie, pridáme doprostred - veľký orech - čerstvého masla (aspoň 2 PL); zasypeme múkou (2÷7 PL, podľa toho, akú hustú chceme mať polievku), vymiešame svetlú zápražku a

    Horúca frankfurtská polievočka Samka -  lovca dubákov (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    do nej zamiešame papriku.

    Horúca frankfurtská polievočka Samka -  lovca dubákov (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Zápražku, počas neprerušovaného prešľahávania metličkou, zalejeme vlažným vývarom (kúpeným, ako ja v tomto prípade, alebo domácim hovädzím, kuracím, z kapúna, alebo z kosťovice) a privedieme do varu.

    Horúca frankfurtská polievočka Samka -  lovca dubákov (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Sporadickým prešľahávaním pozvoľna varíme minimálne 1 hodinu.

    Horúca frankfurtská polievočka Samka -  lovca dubákov (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    V konečnom štádiu varenia pridáme 250÷333 ml čerstvého sladkého mlieka (ak chceme a máme, tak aj 100 ml šľahačkovej smotany),

    Horúca frankfurtská polievočka Samka -  lovca dubákov (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ½ čerstvo nastrúhaného muškátového orieška, ~ ⅓ čerstvo, na jemno mletého čierneho korenia (iba pre dospelých 1 ML÷1KL MČK) a 1 PL (alebo podľa chutí a okolností) vegety. Polievku ešte krátko povaríme (5´ ÷ 7´) a precedíme cez husté sitko. V prípade, že nám v sitku vznikne zmes so silnejšou konzistenciou, môžeme si pomôcť, drevenou vareškou, jemným pasírovaním.

    Horúca frankfurtská polievočka Samka -  lovca dubákov (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Do precedenej polievky pridáme na tenké plátky nakrájané spišské párky a opäť ju krátko (5´ ÷ 7´) povaríme. Hotovú polievku podľa potreby dochutíme.

    Horúca frankfurtská polievočka Samka -  lovca dubákov (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Servírovanie: s praženými kockami staršej chlebovej kôrky (rohlíkov alebo žemlí), prípadne s bielym pečivom (chlebom) na dne hlbokých tanierov a s prepláchnutou jemno nakrájanou petržlenovou vňaťou (vhodný je aj zelený – trojboj – t. j. petržlen, zeler, ligurček). V prípade, že sme uvarili viac polievky, je vhodné potrebné množstvo teplých párkov ukladať do jednotlivých porcií až pri jej nalievaní do tanierov. Ja k svojej dávke polievky musím mať aj poriadny - burkovčiak - (prosím redakciu, aby si všimla, že v tomto recepte /a budem to rešpektovať až do Vášho odvolania/ vôbec nepoužívam úvodzovky) čerstvého domáceho vlastnoručne vymieseného a upečeného chlebíka!

    Horúca frankfurtská polievočka Samka -  lovca dubákov (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Poznámka: pre mojich Čvorgľov som zvlášť, v malom hrnci, uvaril 2÷3 (~ 500 g) olúpaných zemiakov, pokrájaných na 5 mm □□□□ a s troškou zemiakového vývaru vmiešal do hotovej polievočky; v terajších podmienkach by som určite pridal aj sladký zemiak, z ktorého by som pomocou kuchyňskej špeciálnej lyžičky s ostrými hranami, povykrajoval – guličky - a potom ich uvaril (!pozor! Uvaril samostatne, nie spoločne s klasickými zemiakmi, ktoré majú iné časové nároky na varenie)!

Diskusia k receptu

ketty3811
Chutná polievočka,aj keď párky u nás "nič moc"(je fakt problém vybrať),tak snáď nepokazia polievku.:-)
1x sracz
sovka62
Tak toto sa mi páči a určite sa bude páčiť aj mojim stravníčkam - vnučkám, všetko čo v nej je, je podľa nich jedlé (a to je zázrak, lebo nejedlých vecí je na svete celá hora, dnes Evička nezjedla šunkafleky, že je v nich korenie, nuž teda štipka! ho tam bola). A aj keď je polievočka frankfurtská dáme do nej spišské párky, máme overené, že tie sa dajú zjesť aj na Slovensku. A pre dievčatá nespravím horúcu, my si ju potom dorobíme, manžel si aj tak sype štipľavú papriku do každého jedla.
1x sracz
porzellanka
Vdaka Sracz, uz som dnes bola aspon 3x prezriet chladnicku, ci tam nenajdem nejaku inspiraciu - vonku je hnusne pocasie, dnes nemam az do poobedia auto a zvyknem, kedze v piatok nerobim, ist v piatok nakupovat - cize chladnicka je poloprazdna. Ale parky, zeleninu, zemiaky mam. Polievka bude! A ked je polievka, svet sa toci dalej!
Takze idem do tej kuchyne..
1x sracz




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia