Horky syr ...alebo slaný zrejúci tvaroh (fotorecept)

Autor receptu: babidka

Horky syr je vyrobený z nasoleného tvarohu z kravského mlieka a správne má zrieť niekoľko týždňov . Má typickú chuť a nie každému chutí . Keď je príliš dozretý , tak sa mu vraví že je "príkry" , čo u nás znamená niečo ako "príliš....zrelý, horký, slaný "....skrátka prezretý :-) Dĺžeň v názve "horky" som nedávala , lebo on v skutočnosti horký nie je . Má iba taký regionálny názov ....

10 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Na tento syr nepoužívajte tvaroh kúpený v obchode . Kúpte si ho od farmára alebo si urobte vlastný . Keď ho budete robiť doma , použite iba mlieko od farmára alebo z mliečneho automatu . Tvaroh má byť trošku suchší , preto ho necháme ešte 1-2 dni v chlade odstáť na sitku alebo zavesený v utierke tak , aby srvátka ešte mala možnosť odkvapkať .
  2. Tvaroh pomrvíme na jemno a nasolíme . Soli musíme dať toľko aby bol citeľne - ale príjemne slaný . Keď ho presolíte , tak bude naozaj horkavý . Necháme ho ešte v chlade sušiť aspoň jeden deň.
  3. V lete ho suším v chladničke , v zime si dám čistú utierku na väčšiu tácku a suším ho v kuchyni . Keď utierka príliš navhne , vymením ju za čistú . Takto je to trošku rýchlejšie sušenie ako v sitku , ktoré sa u nás volá "drišľak" :-)
  4. Obschnutý nasolený tvaroh dávame po troche do kameninovej nádoby a dobre každú vrstvu potlačíme-podusíme . My máme na to nástroj - voláme ho "dušanka" /používame ju aj na zemiaky/ ale postačí aj silnejšia ruka . Najlepšie mužská:-) Keď nemáte kameninovú nádobu tak použite menší hlinený krčah , veľkú /naozaj veľkú/ porcelánovú šálku alebo 7 dcl zaváraninovú fľašu .
  5. Postupne poriadne potlačíme - podusíme všetky vrstvy a vrchnú utlačíme pekne dohladka . Rozpustíme si maslo a a nalejeme ho na uhladený povrch .Mne sa bohužiaľ až taký hladký dnes neurobil:-) Masla má byť asi 1 cm vrstva . Keď nebude tvaroh dostatočne udusený , tak maslo doňho presiakne a budete musieť dať ešte trochu viac masla aby bol syr celkom zakrytý .
  6. Nádobu zakryjeme a uložíme na chladné miesto . Syr má zrieť aspoň 3 až 5 týždňov aby bol taký akurátny . Používa sa ako plnka do pirohov , ako pomazánka , k pečeným zemiakom v šupke spolu s maslom ....alebo iba tak s chlebíkom a čerstvou zeleninkou :-)