Plnená tekvica

Hokkaido tekvica zapekaná so syrom

Autor receptu: siuuu

Priznám sa, že tekvicu (akúkoľvek) veľmi nemusím, ale zasa mám veľmi rada syr typu Niva. Tento recept som pred pár rokmi videla v nejakej relácii o varení na jednom z českých kanálov a hneď ma zaujal, pretože bol nenáročný na suroviny aj prípravu a hneď som si predstavila tú chuť sladkastej, ale chuťovo inak nevýraznej tekvice a naopak chuťovo výrazného syra. A musím povedať, že to bolo skvelé jedlo.

2
porcie
5 minút
príprava
40 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Z umytej a osušenej tekvice odkrojíme vrch tak, aby nám zostala hlbšia spodná časť. Jadierka vyberieme (môžeme umyť a usušiť ako maškrtu k vínku). Tekvicu (spodnú aj vrchnú časť) spolu s neošúpanou šalotkou dáme na pekáč vyložený papierom na pečenie a v rúre vyhriatej na 200 °C pečieme cca 35 - 40 minút do mäkka.
  2. Pokiaľ sa pečie tekvica, tak očistíme a uvaríme zemiaky, z ktorých urobíme zemiakovú kašu (iba s maslom - bez mlieka). Po upečení do zemiakov vytlačíme zo šupy vnútro upečenej cibule aj vnútro z upečenej tekvice - upečenú dužinu vyberáme opatrne lyžicou, treba dávať pozor - šupka je po upečení krehká a ľahko sa pretrhne.
  3. Zemiaky zmiešané s cibuľou a vnútrom z tekvice premiešame, dochutíme soľou a korením, pridáme trocha syra (solíme opatrne - syr je slaný) a naplníme do spodnej časti z tekvice. Navrch rozdrobíme zvyšný syr a vrátime späť do rúry - zapekáme pokiaľ sa syr neroztopí (ja som zapekala pod grilom asi 5 minút).
  4. A potom už iba vychutnávame.