Tekvicová polievka
Hokaido polievka s cesnakovými trojuholníkmi (fotorecept)
Autor receptu: lenka1503
Už sa mi v kuchyni ,,zjesenieva",
pretože som dostala krásnu
doma vypestovanú hokaido
tekvičku. A keď v kuchyni príde
na rad tekvica, tak mne to
pripomína obdobie jesene. Keď
som bola dieťa tak som tekvicu
ani nič z nej nejedla. Ak ovšem
nerátam jadierka, ktoré sa mimochodom práve pečú v rúre. :-)
4 porcie |
15 minút príprava |
30 minút na 180 °C |
Postup
- Tekvicu pokrájame a vydlabeme vnútro. Očistíme a pokrájame na kocky .
- Mrkvu pokrájame na kolieska a cibuľu a cesnak nadrobno. Na oleji alebo na masle speníme cibuľu s cesnakom.
- Pridáme tekvicu a restujeme asi 5 minút. Medzitým si pripravíme vývar. Buď z bujónu alebo riadny polievkový vývar si prichystáme. Potom zalejeme vývarom, prikryjeme a varíme do zmäknutia.
- Keď všetko zmäkne, tak zeleninu z polievky vyberieme a rozmixujeme na hladkú masu a potom ju vrátime naspäť do polievkovej tekutiny.
- Vrátime na platňu a zapneme už len na slabý plameň. Ochutíme soľou, čiernym korením a muškátovým orieškom. Pridáme smotanu na varenie a povaríme ešte 5 minút.
- Cesnakové trojuholníky:
Na pracovnej doske si rozprestrieme lístkové cesto. V miske zmiešame maslo s rozlisovanými strúčikmi cesnaku a jemne ho celé natrieme na lístkové cesto a posolíme. Zrolujeme ho a pokrájame na trojuholníky, ktoré poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Vrch trojuholníkov potrieme rozľahaným vajíčkom a posypeme sezamom.
Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180 °C asi 15 minút.
Dobrú chuť :-)