Tekvicová polievka

Hokaido polievka s cesnakovými trojuholníkmi (fotorecept)

Autor receptu: lenka1503

Už sa mi v kuchyni ,,zjesenieva", pretože som dostala krásnu doma vypestovanú hokaido tekvičku. A keď v kuchyni príde na rad tekvica, tak mne to pripomína obdobie jesene. Keď som bola dieťa tak som tekvicu ani nič z nej nejedla. Ak ovšem nerátam jadierka, ktoré sa mimochodom práve pečú v rúre. :-)

4
porcie
15 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Tekvicu pokrájame a vydlabeme vnútro. Očistíme a pokrájame na kocky .
  2. Mrkvu pokrájame na kolieska a cibuľu a cesnak nadrobno. Na oleji alebo na masle speníme cibuľu s cesnakom.
  3. Pridáme tekvicu a restujeme asi 5 minút. Medzitým si pripravíme vývar. Buď z bujónu alebo riadny polievkový vývar si prichystáme. Potom zalejeme vývarom, prikryjeme a varíme do zmäknutia.
  4. Keď všetko zmäkne, tak zeleninu z polievky vyberieme a rozmixujeme na hladkú masu a potom ju vrátime naspäť do polievkovej tekutiny.
  5. Vrátime na platňu a zapneme už len na slabý plameň. Ochutíme soľou, čiernym korením a muškátovým orieškom. Pridáme smotanu na varenie a povaríme ešte 5 minút.
  6. Cesnakové trojuholníky: Na pracovnej doske si rozprestrieme lístkové cesto. V miske zmiešame maslo s rozlisovanými strúčikmi cesnaku a jemne ho celé natrieme na lístkové cesto a posolíme. Zrolujeme ho a pokrájame na trojuholníky, ktoré poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Vrch trojuholníkov potrieme rozľahaným vajíčkom a posypeme sezamom. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180 °C asi 15 minút. Dobrú chuť :-)