Hobak-juk – tekvicová hustá polievka (kaša) s ryžovými knedličkami

Autor receptu: redakcia

4
porcie

Suroviny

Postup

  1. Pokrájajte tekvicu a vyberte jadierka. Tekvicu nakrájajte na menšie kúsky. Dajte pariť 20 minúť do mäkka do parného hrnca. Tekvica je mäkká, ak sa vidlička ľahko do nej zapichne. Tekvicu nechajte vychladnúť. Pridajte 2 šálky vody a rozmixujte. Pridajte ďalšie 2 poháre vody a mixujte, pokým sa zmes tekvice začne lepiť na mixér. Zmes vylejeme do rovnakého hrnca.
  2. Varte pri stredne vysokej teplote. Dobre premiešajte a uberte z teploty na stredne nízku.
  3. V malej miske zmiešajte 1/4 hrnčeka sladkej ryžovej múky a 3/4 hrnčeka vody. Za stáleho miešania tekvice pomaličky pridajte ryžovú zmes. Miešajte dôkladne, aby ste zabránili tvorbe hrčiek. Keď zmes začne vrieť, stíšte plameň a varte 10 minút. Pravidelne miešajte, aby sa zmes neprilepila ku dnu. Tekvicová zmes by nemala byť príliš hustá. Môžete pridať vodu podľa potreby.
  4. Kým sa polievka pomaly dovára, pripravte si ryžové halušky. Zmiešajte ½ šálky sladkej ryžovej múky a 3 polievkové lyžice vody a vymieste mäkké cesto (ako plastelína). Vyformujte 1,2 cm veľké guľôčky. Aby sa guľôčky nelepili môžete použiť trochu dodatočnej múky .
  5. Pridajte do uvarenej tekvice hnedý cukor a soľ. Pridajte ryžové guľôčky. Varte ich okolo 5 minút na slabom ohni (keď vyplávajú na povrch sú uvarené). Mali by mať podobnú konzistenciu, ako slovenské halušky. Môžete pridať uvarenú fazuľu a povariť na slabom ohni 1 minútu. Fazuľa nie je povinná.
  6. Ak je potrebné, pridajte soľ. Odložte zo sporáka a servírujte. Polievku ozdobte opečenými tekvicovými jadierkami (opekáme na suchej panvici) a podľa chuti jemne posypte hnedým cukrom.