Hliva s kyslou kapustou a zeleninou

Autor receptu: safran

Dostali sme darom poctivú súdkovú kyslú kapustu. Rozlúčka so zimou nemohla dopadnúť lepšie... Menši trs hlivy, jedna červená paprika kápia, zelená cukina aj so šupou a pestrý eintopf sýty a chutný bol na stole, s väčším množstvom tekutiny ako sýta polievka, vydusením tekutiny ako teplý šalát, na zemiakovej placke alebo haruli ako sýta večera. V tomto prípade s malými zemiačkami, varenými v šupke ako hlavné jedlo na obed. Fantázii sa medze nekladú...

2
porcie
10 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Na tuku opražte celé zrnká rasce, pridajte drobno krájanú cibuľu, trošku hneď posoľte, nechajte do sklovita, pridajte kyslú kapustu aj so šťavou, prekrájanú na menšie kusy. Ak nemáte poctivú kapustu, ale z obchodu alebo trhu, dajte jej všetko, čo by v nej malo byť. Nielen rascu a soľ, ale aj čierne korenie, bobkový list, prípadne krájané kyslé zelené jabĺčko (namiesto duly). Ak je šťavy málo alebo je veľmi kyslá, prilejte trocha vody a duste prvých 5-6 minút odkryté, kvôli vetrom, neskôr priklopte pokrievku a na miernom ohni nechajte dusiť do mäkka.
  2. Na druhej panvici si znova rozhorúčte trochu tuku (keby som mala možnosť, tak fritujem, ale čo potom s tým olejom?) a pridajte na väčšie kusy očistenú a osušenú hlivu. Mala by sa smažiť, nie dusiť. Prihoďte ku nej pár strúčikov cesnaku, krájaného na plátky, nepučte, toto jedlo má mať svoju hrubšiu štruktúru. Pridajte hrubo drvené čierne korenie, toto jedlo si ho žiada dosť hodne, nebojte sa, že ste už korenili kapustu. Zmäknutú hlivu pridajte ku dusiacej sa kapuste a premiešajte.
  3. Na panvičke po hlive na zbytkovom tuku orestujte najskôr červenú kápiu (krájanú na väčšie kusy), neskôr pridajte tiež kusy cukiny (neutrálna chuť tejto zeleniny si žiada nejakú bylinku: voľte niektorú stredomorskú: tymián? oregáno=pamajorán?) aj so šupou. Podlejte kvapkou vody, zasa jemne osoľte, trocha poduste pod pokrievkou do odparenia tekutiny a zasa primiešajte ku kapuste a hlive. Ochutnajte a dolaďte chute. Dekorujte kyslou smotanou, alebo zapíjajte kyslomliečnym nápojom. Lístok niečoho zeleného pre oko. Nech Vám padne na zdravie!
  4. TIP na variácie: - dá sa urobiť ako eitopf s väčším množstvom tekutiny ako sýta polievka - ak vydusíte všetku šťavu ako teplý šalát - na zemiakovej placke alebo haruli ako sýta večera. V tomto prípade s malými zemiačkami, varenými v šupke ako hlavné jedlo na obed. Fantázii sa medze nekladú...
  5. Kto musí, osmaží si slaninku na kocky a poleje tesne pred podávaním a zdobením. Ale potom už nie vegan ani vegetariánske.