Držkový perkelt
Držkový perkelt

Hliva a držky v perkelte fotorecept

begonia2 - fotkabegonia2, 9. januára 2018
Hliva a držky v perkelte (fotorecept)
Foto: begonia2

Trochu zmena po sviatočnom hodovaní.

6 - 8
porcií
15 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

600 g
400 g predvarené
2 ks stredná
2 ks čerstvá
100 g
podľa uváženia
1 PL
1 KL
70 g (nemusí byť)
1 KL
 (alebo masť bravčová)
6 strúčikov




Postup

  1. 1

    Na olej alebo masť dáme krájanú cibuľu, čili a kto chce údenú slaninu. Podusíme tak 10 minút.

    Hliva a držky v perkelte (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Teraz pridáme krájanú papriku na hrubšie rezance a posekaný cesnak aj rascu. Dusíme všetko do mäkka a odparenia všetkej vody, až na tuk.

    Hliva a držky v perkelte (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Potom hrniec dáme na bok zo sporáku a nasypeme mleté papriky necháme chvíľu vylúhovať. Pridáme paradajkový pretlak a znovu dáme hrniec na sporák.

    Hliva a držky v perkelte (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pridáme držky za stáleho miešania a podlejeme troškou vody. Podusíme chvíľu.

    Hliva a držky v perkelte (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Po chvíli dáme hlivu a trochu podlejeme premiešame a necháme rozvariť.

    Hliva a držky v perkelte (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Po rozvarení dolejeme horúcu vodu, aby sa to stále varilo. Vody dáme asi zarovno surovinami. Osolíme, okoreníme a varíme do mäkka. Ja som to mala za hodinu všetko mäkké.

    Hliva a držky v perkelte (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Necháme po uvarení chvíľu postať a môžme podávať s knedľou, cestovinou, alebo zemiakmi.

    Hliva a držky v perkelte (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

haji
A další recept, který mi lahodí a začínám slintat. Krásný recept, ještě hezčí fotky. Pavlovův reflex nastoupil, utopím si klávesnici. Klidně bych do receptu vpašovala i žampiony ze zátiší talíře. Díky za fajnový receptík, jsi šikulka!
evanaaa
Držky robievam často, teda len polievku, raz som ich robila podobne na paprike, ale to nám nejak nechutilo. Hlivu idem robiť zajtra, ako perkelt, ale hodina sa mi zdá veľa, držky potrebujú čas, možno aj tú hodinu, ale hlivu by som dala tak na pol hodinku. Ale pekne a dobre to vypadá na tanieri, ako vidím. Iste ste si pochutili......
1x mirop
mirop
Moze byt fajn, len ja by som to nekombinoval, bud len drzky alebo este radsej len hliva, miesat mi to pride zbytocne, a podobne ako @evanaa si myslim, ze tieto dve suroviny potrebuju odlisny cas pripravy, ale urcite by som ochutnal
begonia2
Ďakujem za komentáre @Haji , aj to je dobré zlatík si dal aj dupľu. Ja to totiž varím už pár rokov a @Evanaaa i @Mirop vidíte na obrázku čosi rozvarené? Ta hliva sa urobí s držkami jednako, ba dokonca držky sú mäkšie. To sú tie tenšie slíže a hliva je na hrubšie nakrájaná. Nedávala by som to sem, keby to nebolo odskúšané. Je to len názor chuti.
tatranka
Tvoj recept je veľmi pekný a aj chutný.Robievam niečo podobné a nám to veľmi chutí.Po sýtych meníčkach z Vianoc,je takýto obed vítaný.
haji
@Begonia2 (10.1.2018 07:07)
Souhlasím s tebou, hlíva je zajímavá huba. Obzvlášť ta kupovaná z obchodu. Ať ji dusím chvíli a nebo déle, konzistence je stejná. Zvláště úponů - nožiček. Je to něco jako "těsnění" - neboli guma. Když mám hlívy dostatek, beru většinu klobouků. Ty dusím krátce a jsou výborné. Úpony a větší, silnější části dávám do polévek či tak jak ty do perkeltu - velikost uzpůsobím pokrmu a momentální náladě. Se nerozvaří, zachovají si strukturu. I kdyby se vrchní klobouky rozvařily /jako že spíš ne/, tak udělají hustější šťávu. Nebudou sublimovat mimo hrnec s jedlom. Zajímavé je zjištění, že hliva z lesa je daleko méně tuhá. Měla jsem jí jednou velký trs - je výborné chuti a vůně neskutečná, nepopsatelná. Asi jako všechny huby z lesa voní i chutnají o několik tříd výš než kupované. Stejné je to se žampióny z lúky. Ale zpět k tvému receptu. Kdo chce, vloží hlivu později. Krásný den, milá @Tatranka ! U nás leje jako z konve. V noci foukal vítr a to fest. Zima se nějak ne a ne probrat ke klasice.
evanaaa
No, možnože s tým časom (hliva) máte aj pravdu, dnes som robila perkelt, potrebovala som naň asi 40 minút a ako píše aj @Haji , tie nožičky sú fakt vždy tvrdšie....tak radšej už nemudrujem :-) ale dobrý bol......
mironi
Vyzerá to sqwelle...kombinácia mojich obľúbených papanic...:-)
haji
@Evanaaa (10.1.2018 18:07)
Evička, klid, můžeš svůj názor připojit vždycky. O tom to je, že se navzájem doplníme, rozebereme si to a případně přijdeme na něco nového. Krásný večer! A věřím, že tvůj perkelt byl výborný, jsi šikovná kuchárka!! Hezký večer!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia