Haruľa
Autor receptu: chemicka
Recept na haruľu je z Medzibrodu, kde sa už niekoľko rokov koná vždy po vykopaní zemiakov Haruľová shou. Za môjho detstva sme haruľu jedávali vždy ku fazuľovej polievke a nesmela chýbať na zabíjačke ako príloha miesto chleba.
2 porcie |
20 minút príprava |
15 minút na 240 °C |
Postup
- Zemiaky postrúhame (porajbeme) , pridáme lyžičku soli, trochu korenia, rasce, štipku majoránky a metky(nie mäta pieporná, metka rastie asi len v Medzibrode), lyžicu hl. múky, pretlačený cesnak a jedno vajcie.
Suroviny premiešame.
- Zatiaľ rozpražíme slaninu pokrájanú na kocky, pridáme do nej mletú červenú papriku a hneď ( aby sa parika nepripálila, lebo bude horká) vlejeme túto horúcu zmes do zmesi zemiakov. Musí to pekne zoškvrčať. Poriadne všetko spolu premiešame.
- Zmes natrieme na dobre masťou ( nie olej) vymastený plech na hrúbku cca 3 mm, jedným slovom na tenko a plech zospodu pobúchame, aby sa zmes pekne po plechu rozložila. Rúru zapneme na najvyšiu teplotu a až po vyhriatí do nej plech vložíme.
Pečieme do zlatožlta. cca 10-15 min.
Vymikajúca príloha je kyslé mlieko.