Hamburgerové žemle a hamburgre z hovädzieho mäsa (fotorecept)

Autor receptu: babkamt

Už dlhšiu dobu som uvažovala, že spravím doma hamburger. Teraz som sa na to odhodlala. Vnučka mi vravela, nech sa do nich ani nepúšťam, lebo určite nebudú také ako u Trávnička. Nakoniec ich pochválila a na moje prekvapenie, zvládla dva hamburgery. Ostatným nám stačil jeden:-)

12 minút
na 220 °C

Postup

  1. Najprv som si spravila kvások. Do misky som dala 1 čl cukru, rozdrobila som polovicu kocky čerstvého droždia. Ešte som pridala z odváženej múky 1 pl. K droždiu som priliala 100 ml vlažnej vody, premiešala. Nechala som asi 10 minút kvások pracovať. Odvážila som si 350 g hladkej múky špeciál a 150 g hladkej múky T650. Pridala som k nej 1,5 čl soli. Múku som preosiala do misy.
  2. Vajíčko som rozbila do misky. Prešľahala som ho a polovicu som pridala do zvyšku 130 ml vlažnej vody - pôjde do cesta. S vajíčkom v kompótovej miske potriem vykysnuté žemle na plechu. K múke som pridala kvások, zvyšnú vodu s polovičkou vajíčka, vypracovala som cesto. Zakryté som ho nechala vykysnúť.
  3. Vykysnuté som preložila na podložku, vyvaľkala som ho asi na hrúbku 2 cm. Pohárom s priemerom 10 cm som vykrajovala žemle. Kraj pohára som pred vykrajovaním potrela olejom.
  4. Z pol kila múky mi vyšlo 8 kusov žemlí. Rúru som vyhriala na 220°C. Kým sa mi vyhriala rúra, žemle som natrela odloženou polovicou vajíčka. Vrch som trochu posypala hrubozrnnou morskou soľou a sézamom.
  5. Piekla som ich asi 12 minút do zlatista.
  6. Upečené žemle som preložila na mriežku, nechala som ich vychladnúť.
  7. Polovicu vychladnutých som prerezala a išla som chystať mäso.
  8. Takto vyzerá žemľa v reze. Štyri vychladnuté som prerezala dopredu, aby som sa nezdržovala a mohla sa v kľude venovať mäsu.
  9. Kúpila som hotové korenie Vitana Farmársky burger. Táto dávka je na kilogram mäsa. Ešte som pridala 1 pl worchestrau a 1 pl plnotučnej horčice, 0,5 čl mletého čierneho korenia. Soľ som nepridala. Mäso som dobre vymiešala a uložila do chladničky.
  10. Z mäsa som sformovala ploché placky. Obracačkou som ich pritlačila na dosku, aby boli celé rovnako hrubé.
  11. Opekala som ich na suchej panvici., aj s plátkami oravskej slaniny. Cibuľu som opiekla na druhej panvici.
  12. Pripravila som si ľadový šalát, paradajky som nakrájala na kolieska, väčšiu cibuľu som prerezala na polovicu, pokrájala na mesiačiky - tú opečiem. Strednú cibuľu som nakrájala na kocky. Kto chce, môže si ju pridať. . Spodok žemle som natrela horčicou. Vnučka kečupom, mäso, plátkový syr,opečená oravská slanina, cibuľ, šalát.
  13. Každý si pridal do žemle to, čo mu chutí.
  14. Hoci mi vnučka vravela, že určite nebude môj burger taký dobrý ako u Trávnička, zvládla zjesť dva kusy:-) Nám dospelým stačilo po jednom.
  15. Hotový burger pripravený ku konzumácii.
  16. Dora prišla od lekára, bolelo ju ucho, no napriek tomu ju zaujímalo, čo robím. Vôňa pečeného mäsa ju prebrala:-)