Hamburgerové žemle a hamburgre z hovädzieho mäsa (fotorecept)
Autor receptu: babkamt
Už dlhšiu dobu som uvažovala, že spravím doma hamburger. Teraz som sa na to
odhodlala. Vnučka mi vravela, nech sa do nich ani nepúšťam, lebo určite nebudú také
ako u Trávnička. Nakoniec ich pochválila a na moje prekvapenie, zvládla dva
hamburgery. Ostatným nám stačil jeden:-)
Postup- Najprv som si spravila kvások. Do misky som dala 1 čl cukru, rozdrobila som polovicu kocky čerstvého droždia. Ešte som pridala z odváženej múky 1 pl. K droždiu som priliala 100 ml vlažnej vody, premiešala. Nechala som asi 10 minút kvások pracovať. Odvážila som si 350 g hladkej múky špeciál a 150 g hladkej múky T650. Pridala som k nej 1,5 čl soli. Múku som preosiala do misy.
- Vajíčko som rozbila do misky. Prešľahala som ho a polovicu som pridala do zvyšku 130 ml vlažnej vody - pôjde do cesta. S vajíčkom v kompótovej miske potriem vykysnuté žemle na plechu. K múke som pridala kvások, zvyšnú vodu s polovičkou vajíčka, vypracovala som cesto. Zakryté som ho nechala vykysnúť.
- Vykysnuté som preložila na podložku, vyvaľkala som ho asi na hrúbku 2 cm. Pohárom s priemerom 10 cm som vykrajovala žemle. Kraj pohára som pred vykrajovaním potrela olejom.
- Z pol kila múky mi vyšlo 8 kusov žemlí. Rúru som vyhriala na 220°C. Kým sa mi vyhriala rúra, žemle som natrela odloženou polovicou vajíčka. Vrch som trochu posypala hrubozrnnou morskou soľou a sézamom.
- Piekla som ich asi 12 minút do zlatista.
- Upečené žemle som preložila na mriežku, nechala som ich vychladnúť.
- Polovicu vychladnutých som prerezala a išla som chystať mäso.
- Takto vyzerá žemľa v reze. Štyri vychladnuté som prerezala dopredu, aby som sa nezdržovala a mohla sa v kľude venovať mäsu.
- Kúpila som hotové korenie Vitana Farmársky burger. Táto dávka je na kilogram mäsa. Ešte som pridala 1 pl worchestrau a 1 pl plnotučnej horčice, 0,5 čl mletého čierneho korenia. Soľ som nepridala. Mäso som dobre vymiešala a uložila do chladničky.
- Z mäsa som sformovala ploché placky. Obracačkou som ich pritlačila na dosku, aby boli celé rovnako hrubé.
- Opekala som ich na suchej panvici., aj s plátkami oravskej slaniny. Cibuľu som opiekla na druhej panvici.
- Pripravila som si ľadový šalát, paradajky som nakrájala na kolieska, väčšiu cibuľu som prerezala na polovicu, pokrájala na mesiačiky - tú opečiem. Strednú cibuľu som nakrájala na kocky. Kto chce, môže si ju pridať. . Spodok žemle som natrela horčicou. Vnučka kečupom, mäso, plátkový syr,opečená oravská slanina, cibuľ, šalát.
- Každý si pridal do žemle to, čo mu chutí.
- Hoci mi vnučka vravela, že určite nebude môj burger taký dobrý ako u Trávnička, zvládla zjesť dva kusy:-) Nám dospelým stačilo po jednom.
- Hotový burger pripravený ku konzumácii.
- Dora prišla od lekára, bolelo ju ucho, no napriek tomu ju zaujímalo, čo robím. Vôňa pečeného mäsa ju prebrala:-)
|