Hamburger (fotorecept)
Autor receptu: enerrgizer
...manželka dostala chuť na hamburger...ale moja lenivosť vyhrala :) a to teplo vonku ma
tiež odrádzalo, takže hamburger sa nekonal. Už sme na neho aj zabudli, ale dozrel čas na
takú malú rodinnú oslavu a vtedy som si na neho spomenul. Prelúskal som zopár receptov,
pozrel nejaké fotky a takto to nakoniec dopadlo...
8 porcií |
80 minút príprava |
20 minút na 200 °C |
Postup
- ... z vlažného mlieka, lyžice múky, cukru a droždia som naštartoval kvások. Múku, mlieko, kvások, soľ a olej som za pomoci kuchynského robota premenil na hladké cesto ktoré som posypal múkou a nechal zakryté asi hodinku kysnúť. Keď už cesto narástlo, bochník som rozdelil na 12 častí a z nich som vytvaroval placky. Zase som ich nechal 26 minút podkysnúť, potom som ich natrel mliekom a posypal sezamom...
- ...nechcel som mať vysoké žemle, skôr také hamburgerovsky placaté, preto som ich dal na plech len 6 a nerozkázal som im rásť veľmi vysoko :) Piekol som ich v predhriatej rúre na 200°C asi 20 minút.
...v chladničke mi už odpočíval cesnakovo jogurtový dresing ktorý som vymiešal z bieleho jogurtu, lyžice nátierkového masla, čerstvého cesnaku a soli.
Zo sladkej smotany, lyžice nátierkového masla, soli a čerstvého chrenu som vymiešal hladkú chrenovú omáčku...
....mleté hovädzie som ochutil čerstvo mletým korením, soľou, petržlenovou vňaťou a grilovacím korením, ktoré si miešam sám...
...nechal som ho v chlade takmer dve hodiny a potom som pomocou lyžice vytvaroval pomerne veľké placky, lebo pečením sa zmenšia. Pomohol som si papierom na pečenie...
- ...piekol som ich potom na panvici, najskôr na tej strane s papierom, pekne to vďaka nemu držalo tvar a mäso sa nerozpadávalo. Na upečené mäso môžete hneď naukladať syr, aby sa roztopil. Ja som na to samozrejme zabudol :)
- ...pokiaľ som piekol mäso, na druhej panvici som nechal schrumkovatieť plátky slaninky a kedže mám momentálne len dve ruky, poveril som zodpovednú osobu, aby nakrájala bielu a červenú cibuľu, paradajky a natrhala šalátové listy na optimálnu veľkosť.
Žemľa sa rozkrojí, môže sa nechať chvíľku na grile, alebo panvici pripiecť, natrie sa omáčkou a každý si do svojho hamburgeru vkladá to, na čo má chuť :)