Hamburger (fotorecept)

Autor receptu: enerrgizer

...manželka dostala chuť na hamburger...ale moja lenivosť vyhrala :) a to teplo vonku ma tiež odrádzalo, takže hamburger sa nekonal. Už sme na neho aj zabudli, ale dozrel čas na takú malú rodinnú oslavu a vtedy som si na neho spomenul. Prelúskal som zopár receptov, pozrel nejaké fotky a takto to nakoniec dopadlo...

8
porcií
80 minút
príprava
20 minút
na 200 °C

Postup

  1. ... z vlažného mlieka, lyžice múky, cukru a droždia som naštartoval kvások. Múku, mlieko, kvások, soľ a olej som za pomoci kuchynského robota premenil na hladké cesto ktoré som posypal múkou a nechal zakryté asi hodinku kysnúť. Keď už cesto narástlo, bochník som rozdelil na 12 častí a z nich som vytvaroval placky. Zase som ich nechal 26 minút podkysnúť, potom som ich natrel mliekom a posypal sezamom...
  2. ...nechcel som mať vysoké žemle, skôr také hamburgerovsky placaté, preto som ich dal na plech len 6 a nerozkázal som im rásť veľmi vysoko :) Piekol som ich v predhriatej rúre na 200°C asi 20 minút. ...v chladničke mi už odpočíval cesnakovo jogurtový dresing ktorý som vymiešal z bieleho jogurtu, lyžice nátierkového masla, čerstvého cesnaku a soli. Zo sladkej smotany, lyžice nátierkového masla, soli a čerstvého chrenu som vymiešal hladkú chrenovú omáčku... ....mleté hovädzie som ochutil čerstvo mletým korením, soľou, petržlenovou vňaťou a grilovacím korením, ktoré si miešam sám... ...nechal som ho v chlade takmer dve hodiny a potom som pomocou lyžice vytvaroval pomerne veľké placky, lebo pečením sa zmenšia. Pomohol som si papierom na pečenie...
  3. ...piekol som ich potom na panvici, najskôr na tej strane s papierom, pekne to vďaka nemu držalo tvar a mäso sa nerozpadávalo. Na upečené mäso môžete hneď naukladať syr, aby sa roztopil. Ja som na to samozrejme zabudol :)
  4. ...pokiaľ som piekol mäso, na druhej panvici som nechal schrumkovatieť plátky slaninky a kedže mám momentálne len dve ruky, poveril som zodpovednú osobu, aby nakrájala bielu a červenú cibuľu, paradajky a natrhala šalátové listy na optimálnu veľkosť. Žemľa sa rozkrojí, môže sa nechať chvíľku na grile, alebo panvici pripiecť, natrie sa omáčkou a každý si do svojho hamburgeru vkladá to, na čo má chuť :)