Lekvárové koláče
Hamantaschen so slivkovým lekvárom, tradičné sviatočné židovské koláčiky (videorecept)
Autor receptu: slivkovylekvarmodrydvor
Hamantaschen sú sviatočné židovské koláčiky so slivkovým lekvárom, ktoré židia pečú na sviatok Purim.* Je s nimi spojený
zaujímavý príbeh z roku 1731, ktorý vám rozpoviem vo videu. Je to príbeh, ako sa slivkový lekvár dostal do tohto koláča a
ako sa s koláčom slovo LEKVAR dostalo až do New Yorku, kde sa stále dá kúpiť pod týmto názvom v kosher obchodoch.
12 porcií |
30 minút príprava |
17 minút na 170 °C |
Postup
- Suroviny zmiešam a vymiesim cesto. Na dosiahnutie primeranej hustoty cesta použijem mlieko.
- Vymiesené cesto dám na 1/2 hodinku do chladničky.
- Cesto rozvaľkám na hrúbku cca 5 mm a pohárom povykrajujem kolieska s priemerom cca 8 cm.
- Na kolieska položím lyžičkou lekvár. Malo by ho byť toľko, koľko je cesta.
- Cesto podvihnem z troch strán, aby sa vyformoval typický tvar. Podobný na trojrohý klobúk.
- Koláče sa pečú na 170 °C cca 14 až 17 minút. Hotové koláče posypem práškovým cukrom.