Lekvárové koláče

Hamantaschen so slivkovým lekvárom, tradičné sviatočné židovské koláčiky (videorecept)

Autor receptu: slivkovylekvarmodrydvor

Hamantaschen sú sviatočné židovské koláčiky so slivkovým lekvárom, ktoré židia pečú na sviatok Purim.* Je s nimi spojený zaujímavý príbeh z roku 1731, ktorý vám rozpoviem vo videu. Je to príbeh, ako sa slivkový lekvár dostal do tohto koláča a ako sa s koláčom slovo LEKVAR dostalo až do New Yorku, kde sa stále dá kúpiť pod týmto názvom v kosher obchodoch.

12
porcií
30 minút
príprava
17 minút
na 170 °C

Suroviny

Postup

  1. Suroviny zmiešam a vymiesim cesto. Na dosiahnutie primeranej hustoty cesta použijem mlieko.
  2. Vymiesené cesto dám na 1/2 hodinku do chladničky.
  3. Cesto rozvaľkám na hrúbku cca 5 mm a pohárom povykrajujem kolieska s priemerom cca 8 cm.
  4. Na kolieska položím lyžičkou lekvár. Malo by ho byť toľko, koľko je cesta.
  5. Cesto podvihnem z troch strán, aby sa vyformoval typický tvar. Podobný na trojrohý klobúk.
  6. Koláče sa pečú na 170 °C cca 14 až 17 minút. Hotové koláče posypem práškovým cukrom.