Halušky z posúška fotorecept

marikaa - bez fotkymarikaa, 2. septembra 2019
Halušky z posúška (fotorecept)
Foto: Marikaa

Toto je veľmi starodávne a jednoduché jedlo naozaj z čias, keď mäso sa na tanier dostalo raz za čas. Nám veľmi chutí a rady Zobraziť celý popisToto je veľmi starodávne a jednoduché jedlo naozaj z čias, keď mäso sa na tanier dostalo raz za čas. Nám veľmi chutí a rady ho majú aj naše bratislavské vnúčatká. Možno zachutí aj vám, vyskúšajte.

3
porcie
20 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

300 g
1 ks
podľa potreby
Na poliatie:
120 g




Postup

  1. 1

    Z múky, vajíčka a vody vypracujeme rezancové cesto, vyvaľkáme, pokrájame na pásy - posúšky - a opečieme nasucho na platni alebo panvici. Necháme vychladnúť.

    Halušky z posúška (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    V hrnci necháme zovrieť vodu a osolíme. Posúšky nalámeme na kúsky.

    Halušky z posúška (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Posúšky uvaríme vo vriacej vode, trvá to len chvíľku, treba ochutnať, majú byť uvarené ako cestoviny. Stiahneme zo sporáka, prelejeme trochu studenou vodou, precedíme a dáme do misy.

    Halušky z posúška (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    V rajničke rozpražíme maslo - cca 100-120 g masla a polejeme halušky. Premiešame, dosolíme a máme hotovo. My k tomu pripíjame sladké mlieko.

    Halušky z posúška (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Posúšky si ja pripravím vždy dopredu, napríklad keď robím pirohy a ostane mi cesto. Dajú sa dobre skladovať a keď treba, tak mám rýchlo navarené.

  6. 6

    Nakoniec trošku sentimentu. Obrus, na ktorom som fotila hotové jedlo, mám od mojej mamky. Je z ľanového plátna a ľan priadla aj plátno utkala mamka. Sama ho aj vyšívala ručne, aj ušila a čipka v strede je tiež práca jej rúk. Práve včera, keď som recept pripravovala, by mamka mala 88 rokov. Žiaľ, práve uplynulo 10 rokov, keď už naši obaja rodičia nie sú s nami.

    Halušky z posúška (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

farbuska
O tomto jedle som dosiaľ nepočula, ale veľmi rada ho vyskúšam. Vďaka nielen za recept, ale aj za spomínanie na tvojich milých a blízkych a za fotografie. V detstve sme jedávali mnoho takýchto jednoduchých jedál a veľmi rada sa k nim vraciam.
haji
Zajímavý recept, pěkná vzpomínka. Také si vážím věci po mojej babke - výšivky i klasické povlečení, ubrusy, ručníky, osušky - stále slouží, jsou jedinečné a plné lásky babinky a jej maminky. Děkuji za sdílení, vždy se ráda poučím, milá @marikaa.
radost
..ten bod šiesty ma dohnal k slzám..moja mama v čiernej zemi oddychuje necelý mesiac..napriek peknému veku,ktorý sa dožila-temer 91..to bolí..vracajú sa spomienky..
už nikdy nebudem dieťa..
izabella929
Poznám podobný recept z Maďarska pri mojom pobyte na Hortobágyi...cesto sa robilo podobne ako toto, len sa sušilo vonku na plátne..požívalo sa tak, že sa na masti opiekla cibuľa, suché cesto sa nalámalo na podobné kúsky ako toto, pridalo sa k cibuli, opieklo do svetlohneda, pridali papriku a podliali vodou, neskôr pridali k tomu aj zemiaky ,ale jedlo bolo veľmi husté.. keď to všetko dochutili bolo to výborné..je dobre že sa starodávne jedlá našich babičiek dostávajú opäť na naše stoly..
..krásny vyšívaný obrus..precízna a presná práca..)
izabella929
@radost , prepáč nemám ti kam napísať,je mi veľmi ľúto tvojej maminky a prijmi moju úprimnú sústrasť..viem, že to sem nepatrí, ale aj toto nám život prináša..viem dobre ako to bolí ospravedlňujem sa..
sovka62
Má to meno, sú to lámance. Najradšej som mala tie opečené kúsky, bez varenia, len potrieť kúskom masti a osoliť. Vždy,keď mama robila rezance, drankala som tie poloblúky, čo sa pri krájaní na pásy odrezali prvé a posledné a opekala som si ch na sporáku na pevné palivo.
Privolala si mi pekné spomienky, kam sa tie časy podeli.....
zahra
Oh spomienky. Toto jedlo robievala este moja prababka. Dospelakom s tvarohom alebo kyslou kapustou a detom s makom.
marikaa
Ďakujem za všetky komentáre aj milé a úprimné slová a niekedy zase nájdem niečo zo starých čias.
ivkagal
Aj u nas sa to robi a volame to; drobena loksa.Ja vyvalkam okruhle lokse a peciem na platni,potom podrobim a jeme to z tvarohom alebo s makom,mnam.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia