Halušky s kyslou kapustou - strapačky (fotorecept)

Autor receptu: mrcookiecook

Na prvom mieste sú samozrejme bryndzové halušky, no keď práve nebolo bryndze, mamina nám robievala tieto. Občas sme hundrali: "Zase kapustové...", ale vždy nám chutili a ešte sme si aj pridali. Priznám sa, že som ich do tejto chvíle nerobil a nejedol asi tak pätnásť rokov a musím dodať, že sa podarili a chutili ako od mamy... :-)

6
porcií
60 minút
príprava

Postup

  1. Očistíme zemiaky. Množstvo je ľubovolné. Ja robievam približne z 1kg zemiakov, možno aj viac...
  2. Očistené a umyté zemiaky postrúhame na strúhadle, pričom si dáme pozor na prsty. Ak náhodou nemáme strúhadlo (ribajzlík), kľudne môžme použiť mlynček na mäso alebo kuchynský robot.
  3. Do postrúhanej zemiakovej zmesi pridáme soľ (množstvo podľa chuti) a polohrubú múku. Ak máme v miske príliš veľa vody zo zemiakov, môžme ju odobrať. Čím viac vody v miske, tým viac múky treba použiť na zahustenie. Všetko dobre premiešame a vypracujeme cesto. Cesto by nemalo byť ani veľmi husté, ani riedke. Skrátka... tak akurát, aby sa halušky vo vode nerozišli alebo naopak, aby neboli tvrdé.
  4. Neviem ako Vy, ale ja sa držím tradície a halušky hádžem pekne z lopára (drevená doštička, ktorá sa používa aj na krájanie cibule, slaniny, klobásky a iných potravín), ale dá sa použiť aj sitko na halušky. Takže v mojom prípade si dám na lopárik cesto a lyžičkou hádžem do hrnca s vriacou, osolenou vodou halušky. Keď vyplávajú na povrch vyberiem ich sitkom, troška potrasiem a dám do misy.
  5. Prerastenú, údenú slaninku si nakrájame na kocky, ako má kto rád - môžu byť menšie alebo väčšie. Ak chceme mať viacej výpeku zo slaniny, môžme do nej pridať trocha oleja. Potom slaninu opražíme.
  6. Na hotové halušky v miske dáme kyslú kapustu. Ak nemáme domácu a použijeme kupovanú, radšej si ju ešte trocha posekáme, pretože nie vždy sa nám podarí kúpiť jemne postrúhanú kapustu. Nakoniec pridáme opraženú slaninu aj s výpekom a všetko premiešame.