Halušky s kyslou kapustou - strapačky (fotorecept)
Autor receptu: mrcookiecook
Na prvom mieste sú samozrejme bryndzové halušky, no keď práve nebolo bryndze, mamina nám robievala tieto. Občas sme hundrali: "Zase kapustové...", ale vždy nám chutili a ešte sme si aj pridali. Priznám sa, že som ich do tejto chvíle nerobil a nejedol asi tak pätnásť rokov a musím dodať, že sa podarili a chutili ako od mamy... :-)
Postup
- Očistíme zemiaky. Množstvo je ľubovolné. Ja robievam približne z 1kg zemiakov, možno aj viac...
- Očistené a umyté zemiaky postrúhame na strúhadle, pričom si dáme pozor na prsty. Ak náhodou nemáme strúhadlo (ribajzlík), kľudne môžme použiť mlynček na mäso alebo kuchynský robot.
- Do postrúhanej zemiakovej zmesi pridáme soľ (množstvo podľa chuti) a polohrubú múku. Ak máme v miske príliš veľa vody zo zemiakov, môžme ju odobrať. Čím viac vody v miske, tým viac múky treba použiť na zahustenie. Všetko dobre premiešame a vypracujeme cesto. Cesto by nemalo byť ani veľmi husté, ani riedke. Skrátka... tak akurát, aby sa halušky vo vode nerozišli alebo naopak, aby neboli tvrdé.
- Neviem ako Vy, ale ja sa držím tradície a halušky hádžem pekne z lopára (drevená doštička, ktorá sa používa aj na krájanie cibule, slaniny, klobásky a iných potravín), ale dá sa použiť aj sitko na halušky. Takže v mojom prípade si dám na lopárik cesto a lyžičkou hádžem do hrnca s vriacou, osolenou vodou halušky. Keď vyplávajú na povrch vyberiem ich sitkom, troška potrasiem a dám do misy.
- Prerastenú, údenú slaninku si nakrájame na kocky, ako má kto rád - môžu byť menšie alebo väčšie. Ak chceme mať viacej výpeku zo slaniny, môžme do nej pridať trocha oleja. Potom slaninu opražíme.
- Na hotové halušky v miske dáme kyslú kapustu. Ak nemáme domácu a použijeme kupovanú, radšej si ju ešte trocha posekáme, pretože nie vždy sa nám podarí kúpiť jemne postrúhanú kapustu. Nakoniec pridáme opraženú slaninu aj s výpekom a všetko premiešame.