Bravčový guláš
Bravčový guláš

Guláš zo stehna v bochníku

Milan Bučko
prevádzkar Zemplínskej reštaurácie v Michalovciach, 6. júna 2017
Guláš zo stehna v bochníku
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
4
porcie
120 minút
príprava

Suroviny

600 g
300 g
100 g
1 PL
1 KL
3 ks
100 g mix (zelená, žltá, červená)
 na zahustenie
4 ks (menšie bochníky)




Postup

  1. 1

    Bravčové stehno nakrájame na kocky. Urobíme základ z bravčovej masti, cibule, papriky, čierneho mletého korenia, pretlaku a cesnaku, do ktorého vložíme mäso. Mäso pražíme pár minút a zalejeme vodou (najlepšie vývarom).

  2. 2

    Počas varenia pridávame olúpané paradajky, nakrájanú papriku mix (zelená, žltá, červená). Keď je mäso mäkké, pridáme postrúhané zemiaky na zahustenie. Guláš dochutíme soľou a drveným majoránom.

  3. 3

    Bochník chleba vydlabeme a dáme do rúry zapiecť, aby sa pri podávaní nerozmočil. Bochník zapekáme približne 5–10 minút pri teplote 180 °C. Guláš naberieme do bochníka a ozdobíme nakrájanou cibuľkou.

Diskusia k receptu

hannes1
Dobrý deň. Mám takú pripomienku. Recept vyzerá fajn, ale... Z bravčového mäsa sa predsa nerobí guláš! Je to totiž perkelt. Názov guláš sa na bravčovom mäse "udomácnil" na prelome tisícročí, kedy bol nedostatok hovädzieho pre chorobu "šialených kráv". A ak by niekto namietol, že je predsa "segedínsky guláš" a v ňom bravčové, tak to tiež nie je pravda, lebo v Maďarsku, ak si objednáte "segedín", či "szegedi gulyás", tak vám nedonesú nič, lebo to nepoznajú. Ale, čuduj sa svete, skúste si tam objednať "kolozsvári káposzta". No a čo vám prinesú? Starý dobrý segedín... ..-)
Ozaj a guláš sa robí z hovädziny, diviny a baraniny. Pozoz, nezahusťuje sa ničím(!) a nepatria doň ani rasca, ani majorán a ani múka, či zemiaky. Tie zemiaky sú prípustné iba v kotlíkovom guláši...
evanaaa
No, dnes sa už guľáš robí zo všeličoho, a keď už aj z bravčového, ale zo stehna? Ani ten perkelt či paprikáš by som z neho nerobila. @Hannes1 , nie je koložvárska kapusta niečo iné? Je to podľa mňa "skladaná" zmes z kapusty, mäsa, ryže, klobásy, poliata smotanou a zapečená v rúre.....a szegedín sa používa - szegedi káposzta, alebo tak nejak, nejdem tvrdiť, lebo neovládam maďarčinu.
hannes1
Pre Evu - Originál "kolozsvári káposzta" je naozaj prakticky náš "segedín". Tvoj recept je fajn a už som to tiež x-krát robil, no zasa treba povedať, že je to "koložvárska kapusta" po slovensky, inak, je ozaj výborná. Želám veľa dobrého jedla z Tvojich rúk.
Pre Olda - mamina ma začala učiť variť, keď som mal sedem rokov a svoje prvé jedlo som uvaril keď som mal deväť. Teraz mám 68 a tak som vlastne starý kuchár. :-) Nie som profesionál, celý život som pracoval na prevádzke v chemickej továrni. No varenie bolo a zostalo mojím najväčším relaxom.
schopenhauerka
@hannes1 (8.6.2017 12:39)

Všimla som si, že najviac rečí majú tí, čo nemajú ani jeden reecept. Fantázii sa medze nekladú ani pri varení ani pri tvorbe názvu.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia