Hovädzí guláš
Hovädzí guláš

Guláš z rúry fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 10. apríla 2019
Guláš z rúry (fotorecept)
Foto: cesminaz

Výborný hovädzí guláš varený pomaličky v rúre :-) Občas keď je málo času vystávať pri sporáku, sa dobre zíde aj takýto recept. K nemu Zobraziť celý popisVýborný hovädzí guláš varený pomaličky v rúre :-) Občas keď je málo času vystávať pri sporáku, sa dobre zíde aj takýto recept. K nemu už len chlebík, ryžu alebo aj knedľu ;-)

30 minút
príprava
120 minút
na 110 °C

Suroviny

1,5 kg
3 plátky
6 ks
3-4 ks
7 dl
3 strúčiky
cca 1,5 l (na podliatie)
2 PL
podľa chuti
podľa chuti
2 ks
podľa chuti
7-8 zrniek
podľa chuti
podľa potreby




Postup

  1. 1

    Pripravíme si potrebné suroviny a hlbší pekáč. Zemiaky (veľké) očistíme a necháme ich v celosti, lebo tak pôjdu do gulášu. Ja som dala len 5, ale kto chce môže dať viac. Jeden zemiak ide na strúhanie. Cibuľu pokrájame na drobno a hovädzie mäso na stredne veľké kúsky. Z jahňacieho krku postačia 3 plátky/kúsky, dá to výbornú chuť. Ďalej 1 fľašu leča. Pravdaže počas zeleninovej sezóny je najlepšie lečo zameniť za čerstvú papriku a paradajky :-)

    Guláš z rúry (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na oleji si zosklovatíme cibuľu, pridáme papriku, pár sekúnd opražíme a hneď dáme mäso. Osolíme ho a zakryté necháme pomaly dusiť, poprípade podlejeme aj 1dl vody. Dusíme dovtedy, kým si nepustí toľko vlastnej šťavy, koľko sa len dá. To trvá asi 15 minút.

    Guláš z rúry (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Následne zalejeme mäso vriacou vodou ,ja som dala 1,5 l vody. Nastrúhame 1 veľký zemiak nahrubo, cesnak najemno a dáme aj všetky koreniny a privedieme do varu. To množstvo šťavy si každý môže prispôsobiť.

    Guláš z rúry (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Následne rýchlo preložíme do hlbokého pekáča, pridáme flašu leča a troška popohýname varečkou. Následne pokladieme zemiaky a nakoniec posypeme majoránkou (ja dávam 2-3 KL) a dáme do rúry, ktorú sme si už dopredu rozohriali na 170 °C. Necháme na 170 °C kým nezačne obsah pekáča aspoň trochu bublať aj v strede. A až potom teplotu znížime na 110 °C a pomalinky necháme bublať až kým nebude mäso mäkkučké. Mne sa takto robilo 2 h .Asi 2x som medzitým varečkou len zľahka obsah popohýbala. Asi po 1 h bublania treba šťavu ochutnať a poprípade ešte dochutiť.

    Guláš z rúry (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    A hotový guláš už len podávať a vychutnať si ho. Mäso je mäkkučké, šťava presne dobrá hustá a zemiaky uvarené. Chuť gulášu je skvelá, kombinácia hovädzieho a jahňacieho mäsa je vynikajúca! Ale kľudne môžte použiť aj inú kombináciu mäsa podľa vašej chuti. Podávame napríklad s dobrým chlebíkom, k tomu cibuľu alebo niečo kyslého :-) Ale výborne sa k nemu hodí aj ryža alebo knedľa.

    Guláš z rúry (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Ja som k tomu pripravila aj ryžu. Prajem dobrú chuť!

    Guláš z rúry (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

denyany
Výborné si napiekla, tentoraz s mäsom. Kedysi dávno som guláš v rúre robila, a zabudla na to. Vďaka za pripomenutie. Guláš mám rada akýkoľvek, s jahňacinou musel byť úžasný.
haji
Guláš vypadá náramně, hned bych si dala pěknou porci. Povedený receptík i fota.
cesminaz
@Denyany :-)) ano tentoraz som pre zmenu napiekla niečo mäsové :-)) ale velmi chutilo všetkým.Niektoré recepty je dobre si pripomenút,lebo popri tých nových veru zabúdame na tie staršie :-) @Kvakac :-)) no na raňajky som aj ja mala len klasiku,guláš si dám na obed :-) @Izabelka po upečení zákusku môžeš všupnút guláš ešte do horúcej rúry :-) Niekedy si môžme dovolit byť pohodlný :-) @Haji dakujem za milé slová.Ak skočíš,naberem ti za tanier :-) ešte niečo zostalo :-) Príjemný den všetkým!
2x haji a kvakac
45678
@cezminaz musí byť výborný ten Tvoj gyulas ,tiež zvyknem robiť v rúre,ale ja som pohodlnejšia,ako Ty:-) ja dám všetko do pekáča,navrstvíme od cibule,mäso,koreniny a na vrch rajčiny a papriky,zvyknem aj kus slaniny prihodiť a tak dám do rúry...máš dobré nápady a hlavne chutné výtvory :-)pozdravujem Ťa.
1x kvakac
zinnajdha
určite je výborný. Už dlhé roky robím v rúre segedínsky guľáš. Do hrnca dám naraz všetko (samozrejme mimo smotany , múku nedávam vôbec), nemusím pražiť, ani dbať o postupnosť. Po dvoch hodinách pečenia (zatiaľ môžem čítať knihu, venovať sa hudbe a pod.) je výsledok nad očakávanie, výborný.
evanaaa
Občas robievam mäso v rúre, najbližšie to bude osso buco, už som tiež robila.....
cesminaz
@45678 (11.4.2019 14:43)

:-)) tak len všetko dokopy nahádzat zvyknem väčšinou pri iných pekáčových jedlách.Pri guláši robím vždy takto,lebo udusená cibula a trošku popražená mletá paprika dá jedlu predsa len trocha inú chuť :-) Dakujem za komentík a pozdravujem!
kvakac
@Kimlo (11.4.2019 17:17)

Bôčik nie s maslom. S maslom varenú šunku, takú diétnu.
zinnajdha
@Cezminaz , smotanu samozrejme možno dať pred koncom pečenia, prípadne dovariť na sporáku aj s múkou. U nás si každý, kto chce pridá smotanu do porcie na tanieri (v miske), múku nedávam. Ja mám rada bez smotany (bez zátrepky), ale to je vraj už iné jedlo : "zabíjačková kapusta". Pre mňa je to segedínsky guľáš.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia