Guláš z diviny na červenom víne s brusnicami (fotorecept)

Autor receptu: patroveckypitrs

Tento guľáš robím už viac rokov. Hlavne pre rodinnú návštevu z mesta, keď si želajú v horách niečo horské jesť. Je to guľáš štyroch chutí. Pikantné, sladké, kysele a korenisté. Hlavne vinikajúce jedlo pre tých čo majú radi divinu.

8
porcií
30 minút
príprava
120 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Pripravíme si suroviny. Deň vopred som si uvaril hovädzí vývar. Brusnice som večer pred varením zalial vínom. Slaninu som použil gazdovskú je s rascou. Nakrájal som ju na drobno. Ta rasca čo je na slanine to množstvo stačí do jedla . Papriku mletú červenú Žitavskú je to kvalitná paprika. Cibuľu som krájal na drobno. Cesnak tiež pokrájal na drobno. Korenie som použil čerstvo mleté. Nakoniec mäso pokrájal na 4cm kusy.
  2. Do hrnca som dal slaninu s cibuľou a trochou oleja a na drobno pokrájané čili. Podusil cibuľu do mäkka a slanina nech je trošku opečená.
  3. Do podusenej cibule som pridal cesnak. Nechal ho chvíľu opiecť nech prevonia.
  4. Hneď na to som pridal mäso a borievky, spočiatku miešal aby neprihorelo, ale trochu sa opieklo. Keď napokon mäso pustilo šťavu, tak potom už prikryté som to dusil. Občas miešal nech sa nenalepí na dno hrnca.
  5. Keď sa voda vyparila, že v hrnci ostal len olej. Vtedy som hrniec dal vedľa sporáka, hneď pridal mletú papriku a nechal ju trochu v horúcom oleji vylúhovať.
  6. Potom som hrniec dal znovu na sporák a pridal do neho víno s brusnicami. Teraz prilial vývar, toľko aby mäso trochu vyčnievalo nad hladinu. Ešte okorenil čerstvo mletým korením štyroch farieb. Nechal som rýchlo rozvariť a potom už len pomaly variť, tak len bublať.
  7. Keď mäso začínalo mäknúť, tak som do hrnca dal pasírované paradajky. A nechal ďalej variť. Osolil opatrne, lebo vývar bol slaný. Počas varenia sa voda vyparovala, tak som prilieval zvyšok vývaru.
  8. Keď už mäso bolo na skús mäkké, tak som pridal brusnicový džem a nakrájaný tymian. Nechal ešte povariť, tak desať minút a máme hotovo.
  9. Guľáš som nechal trochu vychladnúť a môžeme servírovať. Podávame s knedľou, alebo varenými zemiakmi a zapíjame vínom. Kto chce môže si na tanier pridať kyslú smotanu za lyžicu, alebo pokapať pár kvapkami citróna. Želám dobrú chuť.