Guláš

Guláš z diviaka podľa mnícha (fotorecept)

Autor receptu: patroveckypitrs

Recept na tento guláš je v rodine už mnoho rokov.

8 - 10
porcií
45 minút
príprava
120 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Pripravím si korenie. Nebojte sa toho množstva má to svoj dôvod. Vodu rozvarím, pridám korenia a varím pol hodinu a na záver osolím. Potom to nechám vychladnúť. To bude nálev na mäso. Hovädzí vývar si varím tiež deň pred varením.
  2. Nálev chladne, tak zatiaľ si orežem mäso od blán. Keď nálev vychladol zalejem ním mäso a pridám očistený cesnak krájaný na plátky. Nechám to v chlade na 24 hodím marinovať. Môže byť aj viac, to bude ešte lepšie.
  3. Tu mám suroviny pripravené na varenie, chýba mi olej a soľ. Chlieb si zomeliem. Slaninu krájam na 1 cm kocky. Cibuľu očistím a krájam na pol mesiace a cesnak očistený na plátky. Z citróna použijem šťavu.
  4. Mäso bez korenín vytiahnem z marinády a nechám trochu odtiecť. Pokrájam ho asi na 3 cm kúsky a okorením čerstvo mletým čiernym korením aj osolím. Premiešam a nechám ho postáť.
  5. Do hrnca dám maslo a olej zohriať. Do horúceho pridám cibuľu a rascu, dusiť. Nezakrývam, nech sa všetka voda vyparí.
  6. Asi po 15 minútach pridám slaninu aj cesnak a ďalej dusím ďalších 15 minút.
  7. Cibuľa je teraz už dostatočne udusená aj slanina. Teraz nasleduje mäso, to dusím tak dlho, aby sa zatiahlo zo všetkých strán, to trvá asi 12 minút. Potom podlejem so sherry neustále miešam a postupne prilievam víno, tak aby aby mi to stále vrelo. V tom víne to nechám variť asi desať minút. Medzi tým som si dal hovädzí vývar rozvariť.
  8. Takže teraz to zalejem vývarom. Chvíľu počkám, nech sa to rozvarí. Potom dám šťavu z citróna a trochu osolím. Teraz to prikryjem a nechám pomaly variť. Keď už je mäso mäkké, tak pridám do gulášu zomletý chlieb. Nechám to aspoň 10 minúť variť. Chlieb to pekne zahustil a počas varenia sa časť tekutín vyvari. Takže to ma teraz správnu hustotu. Celé mi to od rozpustenia masla až do konca trvalo dve hodiny.
  9. Guláš odstavím a nechám postať asi 15 minút a môžem servírovať. Dá sa to jesť s knedľou, so zemiakmi. Pridám kopček kyslej smotany a ja zajedám opečenou bagetou. Nejaký správny aperitív k tomu a sme blažení. Dobrú chuť želám aj vám.