Grilovaný losos s pomarančovo-vanilkovým confit a bazalkovým prelivom

elbulli - bez fotkyelbulli, 2. decembra 2009

Toto jedlo som sa naučil pripravovať počas môjho letného pobytu na pobreží Mainu, kde som pracoval v jednej malej "lobster village" ako pomocný kuchár Zobraziť celý popisToto jedlo som sa naučil pripravovať počas môjho letného pobytu na pobreží Mainu, kde som pracoval v jednej malej "lobster village" ako pomocný kuchár v reštaurácii na pobreží Atlantického Oceánu. Šéfkuchárom pod ktorým som pracoval bol absolvent prestížnej americkej kulinárskej akadémie CIA, takže som pri ňom zažíval vysokú školu varenia...verím, že Vám bude chutiť.

4
porcie
30 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

4 ks
1 kg
1 ks
2 dcl
2-4 KL
1 dcl
10 lístkov
25 dkg




Postup

  1. 1

    Umyté pomaranče zbavíme vrchnej, ale taktiež spodnej šupky. S malým nožíkom vykrajujeme kúsky dužiny a to spôsobom, že kopírujeme mesiačiky (táto časť je najpracnejšia zo všetkých).

  2. 2

    Červený ocot v ktorom rozmiešame 2-4 lyžičky hnedého cukru (podľa chuti a taktiež sladkosti pomarančov) postavíme na sporák a privedieme do varu, po privedení do varu znížime plameň a redukujeme až kým sa zmes nestane hustejšou (približne o polovičku). Do zredukovanej zmesi pridáme pomarančovú dužinu a vyškrabanú dužinu z vanilkového struku, krátko povaríme a odstavíme z plameňa.

  3. 3

    Medzičasom si umyjeme lososové filety, zbavíme kože, vysušíme a poukladáme na plech. Pokvapkáme olivovým olejom, jemne posolíme a vložíme na 10 minút do rúry vyhriatej na 180 stupňov. Po 10 minútach skontrolujeme a podľa chuti vyberieme alebo necháme v rúre na ďalších pár minút.

  4. 4

    Bazalkový olej pripravíme nasledovne: do mažiara vložíme na jemno nakrájané lístky bazalky, štipku soli, olivový olej a spoločne premiešame. Zmes vylejeme na panvicu, 3-4 minútky povaríme a odstavíme. Necháme vychladnúť.

  5. 5

    Na tanier položíme plátok lososa, prelejeme pomarančovo vanilkovou zmesou a s bazalkovým olejom vytvoríme nejaký pekný vzor (zelená mriežka na oranžovom podklade vyznie zaujímavo). Ako prílohu servírujeme ryžu s hráškom.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia