Grilovaný hovädzí rumpsteak s hubovým ragú a grilovanou polentou

Jakub Reimitz
šéfkuchár reštaurácie Malecón v Bratislave, 23. septembra 2010
Grilovaný hovädzí rumpsteak s hubovým ragú a grilovanou polentou
Foto: Pravda - Ivan Majerský
4
porcie

Suroviny

800 g
160 g malé
80 g (slanina)
3 strúčiky
4 ks
1,5 dl
1 dl
120 g
1,2 dl
4,8 dl




Postup

  1. 1

    Z mäsa nakrájame jednotlivé steaky, ktoré osolíme morskou soľou a okoreníme. Na grile opečieme z oboch strán a dopečieme v rúre asi 12 minút pri teplote 180 °C. Mäso vyberieme a necháme ešte asi 3 minúty odpočinúť, aby pri krájaní nevytekala šťava.

  2. 2

    Hubové ragú: Na masle orestujeme pancettu, cesnak a hríbiky. Pridáme sušené rajčiny, nasekaný petržlen, teľaciu šťavu a podusíme asi 10 minút. Pridáme smotanu krátko povaríme, aby bola omáčka hustá.

  3. 3

    Polenta: Zmiešame mlieko s vodou, nasekaným rozmarínom a lyžicou olivového oleja. Necháme zavariť a pomaly vmiešame polentu. Za stáleho miešania varíme asi 20 minút, až kým je polenta mäkká a kaša má homogénnu konzistenciu. Hotovú kašu dáme na plech vyložený fresh fóliou a druhou ju zakryjeme. Dáme variť do pary asi 40 minút. Necháme vychladnúť do druhého dňa a nakrájame na jednotlivé porcie, ktoré ogrilujeme.

  4. 4

    Náš tip: Odporúča sa otáčať steak naozaj len raz a potom naň okrem dotykového testu už radšej nesiahať.

Diskusia k receptu

twiggynka
miluju hovězí a tohle určitě vyzkouším, už teď se mi sbíhají sliny...
grandma
To nemôžete napísať hovädzie stehno - prečo rumpsteak. Nemusí každý vedieť anglicky.
1x jurko
dood
Grandma.Steak je maso ked sa pokraja tak na dva cm hrubky a griluje.Roast ked sa zase griluje v kuse.Viem si predstavit ze to musi byt velmi tazke pre tych starsich ked sa pouziva ten English garbage.
grandma
Dood - ty si celý english garbage - /smeti/. V názve je napísané r u m p s t e a k a nie roast. Nerob sa múdry!!!!!
jurko
Neviem, rumpsteak, to je nieco ako skorumpovany snicel, ci co?
jurko
A este pre kuchara Jakuba - chmulo je ako anglictine?




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia