Grilovaný hermelín

Grilovaný hermelín s orechmi, ríbezľami a rozmarínom

Autor receptu: siuuu

V lete sa mi veľmi nechce stáť pri sporáku, tak robievam zväčša iba jednoduché a rýchle jedlá.* Tento recept je zjednodušenou verziou receptu, ktorý na mňa vyskočil náhodou niekde na nete - originálny recept bol pre mňa príliš zdĺhavý a zbytočne zložitý, tak som si ho zjednodušila. Milujem kombináciu ovocia a slanej chuti a táto kombinácia ma zaujala - a náhodou som mala v chladničke ešte posledných pár ríbezlí z nášho jediného kríčka. A bola to vydarená kombinácia - pochutila som si.

2
porcie
10 minút
príprava
8-10 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Rozpustíme si maslo, prehrejeme v ňom prelisovaný cesnak a nadrobno posekaný rozmarín - aby zavoňalo, ochutíme zľahka soľou a korením. Bagetku nakrojíme, zárezy natrieme ochuteným maslom (trocha si necháme na potretie vrchu), do niektorých zárezov vložíme kúsky sušenej šunky, potrieme vrch bagetky a šupneme do rúry zohriatej na 200 °C zapiecť cca na 8-10 minút.
  2. Medzitým ako sa zapeká bagetka, rozpustíme na panvici s nepriľnavým povrchom med, pridáme orechy, môžeme jemnučko ochutiť soľou a korením - úplne nakoniec pridáme umyté a osušené ríbezle a prehrejeme pár sekúnd (inak sa ríbezle rozvaria). Nabudúce pridám aj do tejto zmesi trocha posekaného rozmarínu. Hermelín som opiekla na výpeku z orechov a ríbezlí z oboch strán do hneda.
  3. Opečený hermelín preložíme na tanierik, na vrch dáme skaramelizované orechy a ríbezle - ja som doplnila ešte čerstvými ríbezľami. Podávame so šalátovými listami a zapečenou bagetkou. Tie ríbezle dodajú výbornú kyslatú chuť.
  4. Ak by ste chceli vyskúšať originál - tak hermelín pred opekaním treba na jednej strane narezať do kríža, výdatne poliať medom a touto opečenou stranou opiecť do hneda na rozhorúčenej panvici. Bagetu použili veľkú - francúzsku, narezanú stočili do kruhu, zaistili špáradlom - zárezy potreli ochuteným maslom, doplnili šunkou a takto opiekli. Do stredu opečenej bagety dali orechovo-medovo-ríbezľovú zmes, na ňu opečený hermelín narezanou stranou nahor a okraje potreli ešte nejakým džemom.