Grilovaná roštenka

Grilovaná vysoká roštenka s hranolčekmi a omáčkou zo zeleného korenia

Autor receptu: redakcia

5
porcií

Postup

  1. Vysokú roštenku očistíme od prebytočného tuku (stredné tukové oko nevyrezávame, pri grilovaní potom netreba pridávať olej, mäso sa griluje na vlastnom tuku). Nakrájame na plátky hrubé asi 2–3 cm, osolíme a grilujeme z každej strany asi 5 minút – podľa toho, aký stupeň prepečenia steaku chceme. Korením, ktoré namelieme na mlynčeku, dochutíme až na záver, aby sa pri grilovaní nepripaľovalo.
  2. Očistené zemiaky starostlivo premyjeme v niekoľkých vodách, nakrájame na hranolčeky. Do väčšej misy dáme zemiakový škrob a hranolčeky v ňom vyváľame. Potom preosejeme a necháme odležať asi 5 minút. Dáme do oleja s teplotou 150 stupňov a smažíme 7 minút. Potom ich vyberieme, necháme vychladnúť a pred podávaním ešte dosmažíme dozlata pri 180 stupňoch.
  3. V hrnci rozpálime trochu oleja a pridáme doň zelené korenie bez nálevu a dijonskú horčicu. Restujeme asi minútu, pridáme koňak a necháme ho odpariť na minimum. Pridáme smotanu, soľ a povaríme asi minútu. Odstavíme a na záver vmiešame maslo.