Grilovaná pražma

Grilovaná pražma kráľovská s letným zemiakovým šalátom

Autor receptu: redakcia

5
porcií
60 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Rybu najskôr zbavíme šupín - buď tupou stranou noža, alebo špeciálnym odstraňovačom šupín. Vypitvanú pražmu dôkladne opláchneme studenou vodou zvnútra aj zvonku a osušíme. Ostrým nožom urobíme na koži z obidvoch strán vedľa seba niekoľko zvislých zárezov hlbokých asi 3–4 mm. Do zárezov aj brušnej dutiny vmasírujeme morskú soľ a čerstvo namleté korenie.
  2. Do brušnej dutiny vložíme kúsky očisteného a na plátky nakrájaného cesnaku, plátky nakrájaného citróna a zmes byliniek zviazaných do kytičiek. Rybu potrieme olivovým olejom a kvapneme ho aj do brušnej dutiny. Grilujeme na miernom ohni z obidvoch strán dozlatista.
  3. Zemiakový šalát: Zemiaky uvaríme v šupke v dostatočne osolenej vode takmer domäkka. Ošúpeme a nakrájame na tenké plátky. Potom pripravíme dresing: do menšej misy dáme hrubozrnnú horčicu, olivový olej, šťavu z citróna, soľ, čierne korenie a všetko dôkladne premiešame. Cibuľu aj s reďkovkami nakrájame na tenké plátky, cibuľkovú vňať a pažítku nakrájame najemno, hráškové struky na kúsky.
  4. Nakrájané zemiaky zmiešame s dresingom, do teplých krásne vsiakne. Chvíľu počkáme a keď zemiaky nasiaknu, pridáme ostatnú nakrájanú zeleninu. Potom opatrne a dôkladne premiešame a servírujeme s rybou.