Grilovaná pražma
Grilovaná pražma kráľovská s letným zemiakovým šalátom
Autor receptu: redakcia
Postup- Rybu najskôr zbavíme šupín - buď
tupou stranou noža, alebo špeciálnym odstraňovačom šupín. Vypitvanú pražmu dôkladne opláchneme studenou vodou zvnútra aj zvonku a osušíme. Ostrým nožom
urobíme na koži z obidvoch strán
vedľa seba niekoľko zvislých zárezov
hlbokých asi 3–4 mm. Do zárezov aj brušnej
dutiny vmasírujeme morskú soľ a čerstvo
namleté korenie.
- Do brušnej dutiny vložíme kúsky očisteného a na plátky nakrájaného cesnaku,
plátky nakrájaného citróna a zmes byliniek
zviazaných do kytičiek. Rybu potrieme olivovým olejom a kvapneme ho aj do brušnej
dutiny. Grilujeme na miernom ohni z obidvoch strán dozlatista.
- Zemiakový šalát: Zemiaky uvaríme v šupke v dostatočne
osolenej vode takmer domäkka. Ošúpeme
a nakrájame na tenké plátky. Potom pripravíme dresing: do menšej misy dáme hrubozrnnú horčicu, olivový olej, šťavu z citróna,
soľ, čierne korenie a všetko dôkladne premiešame. Cibuľu aj s reďkovkami nakrájame
na tenké plátky, cibuľkovú vňať a pažítku
nakrájame najemno, hráškové struky na
kúsky.
- Nakrájané zemiaky zmiešame s dresingom, do teplých krásne vsiakne. Chvíľu počkáme a keď zemiaky nasiaknu, pridáme
ostatnú nakrájanú zeleninu. Potom opatrne
a dôkladne premiešame a servírujeme
s rybou.
|