Grilovaná krkovička s pečeným ružičkovým kelom a koňakovou omáčkou

elmer - bez fotkyelmer, 11. marca 2016
Grilovaná krkovička s pečeným ružičkovým kelom a koňakovou omáčkou
Foto: elmer

Ak si myslíte, že nemáte radi ružičkový kel, tak si ho skúste spraviť takto. Ak ho naopak radi máte, tak si určite prídete na Zobraziť celý popisAk si myslíte, že nemáte radi ružičkový kel, tak si ho skúste spraviť takto. Ak ho naopak radi máte, tak si určite prídete na svoje. K tomu však ešte patrí riadna "flákota" mäsa a poriadna omáčka. Skvelý, rýchly a jednoduchý obed z dostupných surovín!

20 minút
príprava
30 minút
na 200 °C

Suroviny





Postup

  1. 1

    Odstráňte vrchné lístky z ružičkového kelu, zospodu odrežte hlúbik a následne kel prekrojte na polovicu. Budete ho totiž piecť plochou stranou nadol aby krásne skaramelizoval.

  2. 2

    Ružičkový kel dajte do nádoby, v ktorej ho môžete premiešať s potrebnými surovinami. Môžete použiť olivový olej, ja som však zvolil kačaciu masť. Takže kel buď polejete olivovým olejom, alebo pridáte primerané množstvo kačacej masti. Primerané množstvo znanemá, že všetky kúsky kelu musia byť "omastené". Takto omastený kel dochutíte soľou a čiernym korením. Trúbu si predhrejte na 200°C. Ochutený kel poukladajte plochou stranou na plech. Dajte do rúry a pečte prvých 15 minút. Po 15 minútach plech vyberte a zatraste ním tak, aby sa kel uvoľnil od spodku plechu. Bude mierne skaramelizovaný a preto sa môže trochu pripiecť. To je však želaný efekt ;-) Dopečte ďalších 15 minút. Hotovo. Vrchné lístky kelu budú mierne chrumkavé, vnútro kelu vláčne a spodok krásne skaramelizovaný. Môžete ešte trochu dosoliť. Pecka!

    Grilovaná krkovička s pečeným ružičkovým kelom a koňakovou omáčkou - obrázok 2
  3. 3

    Spravte si mäso. Je na vás či si spravíte hovädzí alebo bravčový steak. Ja som tentokrát zvolil bravčovú krkovičku. Soľ, korenie, olivový olej, opiecť na panvici, dotiahnuť 10 minút v rúre. Fertig!

  4. 4

    Omáčka. Budeme ju samozrejme robiť na panvici, na ktorej sa robilo mäso. Pridajte pár menších kociek masla, povedzme 30-40 g a opečte na ňom cibuľu, resp. šalotku. Keď je šalotka mierne opečená, zastreknite brandy a nechajte odpariť. Keďže je panvica horúca, bude to pomerne rýchlo. Ja som následne pridal demi glace, ale ak ho nemáte, nič sa nedeje. Demi glace som povaril so šalotkou a brandy a nechal poriadne prehriať. Samotným finále je pridanie 33% smotany. Prevariť, nechať zhustnúť a je hotovo.

    Grilovaná krkovička s pečeným ružičkovým kelom a koňakovou omáčkou - obrázok 4

Diskusia k receptu

tiginko
prečo nie, samé dobré ingrediencie v dobrom recepte. Na tom nemôže byť nič zlé
jack
Akurát chcem zajtra robiť krkovičku.Možno urobím podľa teba,ale tú omáčku z brandy nemôžem,dcéra by sa asi "opila",tak vymyslìm inú.Ja viem,že sa alkohol varením vyparí,ale predsa.Ďakujem za rp.
afataga
paradny rcp, ale krkovicu by som neopekala na olivaci
evanaaa
Práve som chcela napísať to isté, ako @afataga , krkovička a olivový olej mi nejde dokopy, ak už nie bravčová masť, tak aspoň iný olej. Inak je recept super, aj s tým ružičkovým kelom!
kukulienka71
nebezpečne dobre to vyzerá, aj surovinovo! máš prekrásne fotky. A my, čo nemáme demi glace, tak čo odporúčaš ako náhradu?
elmer
@Kukulienka71 (12.3.2016 23:09)

V zasade nemusi byt ziadna nahrada, kludne staci len smotana...urcite vsak 33%...
elmer
@Afataga (12.3.2016 12:27)

vdaka za koment...pravdupovediac som nad tymto nikdy nerozmyslal, ze by si krkovica prekazala s olivovym olejom...a v zasade mi to tam nijak neprekazalo...nabuduce mozno skusit nahradit "neutralnejsim" olejom, pripadne bravcovou mastou :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia