Grilážky orechové

tinca - fotkatinca, 23. novembra 2014
Grilážky orechové
Foto: tinca

Vianoce sa blížia a bol by hriech nepripraviť grilážky. Mám na ne veľa receptov, ale tento sa mi najviac páči.

25-30 podľa veľk.
porcií
40 minút
príprava
20-30 minút
tepelná úprava

Suroviny

150 g suché
Plnka:
200 g
1 bal.
397 g
200 g
250 g (alebo hera)
1 PL
Poleva:




Postup

  1. 1

    Pripravíme si všetky suroviny. 2/3 orechov zomelieme a 1/3 posekáme, ja to robím tak, že ich v mikroténovom sáčku párkrát prejdem valčekom na cesto. Mám rada, ak sú v grilážkach aj kúsky orechov. Rozpustíme si maslo a v hrnci v horúcej vode zohrejeme salko. Mne sa tento spôsob osvedčil, lebo ak ho pridávame do karamelu to neprská. Ja používam karamelové Salko, výsledok za to stojí, ale môžete použiť aj klasické. Tortové oblátky sa mi osvedčili tieto, kupujem ich v Lídli.

    Grilážky orechové - obrázok 1
  2. 2

    No a ideme si pripraviť plnku. V kastróli s dvojitým dnom /nemusí byť/ si z cukru a vanilkového cukru pripravíme karamel. Robíme ho na najmenšom plameni a cukor začneme miešať, až keď začne hnednúť. Ak je hotový za stáleho miešania pridávame postupne maslo a salko. Ak je hmota spojená a pekne bublá, odstavíme z ohňa a až teraz pridáme mleté a posekané orechy a javorový sirup. Ten nie podmienkou, ja ho dávam.

  3. 3

    Pripravenou teplou /nie horúcou/ plnkou natierame oblátky tak, že si cca 1 cm od okrajov necháme voľný, lebo po zaťažení by nám plnka presahovala. Ja som dala 4x oblátka+3 vrstvy plnky.Vrch prekryjeme papierom na pečenie a dobre zaťažíme,najlepšie poslúžia veľké hrubé knihy. Dáme stuhnúť do chladničky na 24 hodín. Ozdobíme čokoládovou polevou, ja som použila Oetker, ale môžete si polevu aj urobiť, alebo aj bez polevy. Grilážky porcujeme jemným pilkovým a ostrým nožom na obdĺžniky, štvorce, malé alebo veľké tyčinky, trojuholníčky, fantázii sa medze nekladú, je to len na vás.

  4. 4

    RADA navyše: ak miesto orechov použijeme kokos máme grilážky kokosové, robievam ich aj tie sú výborné. Tiež miesto vlašských orechov môžeme použiť lieskové. Ak grilážky správne skladujeme v plechovej dóze pri teplote do 20°C, vydržia nám až do vianoc samozrejme, ak ich maškrtníci nenájdu a nepojedia. Postup som nefotila, lebo je to piplačka, na to je dobre byť dvaja.

  5. 5

    Tak dobrú chuť!

    Grilážky orechové - obrázok 5

Diskusia k receptu

mesiar50
Tak ako tiginko pise.Stara dobra klasika.Delikatesa z mojich detskych cias.Prekrasne pripravene s nadychom vianoc.Sikovna si velmi.
elysa
výborné, ja by som ich musela mať v trezore, aby vydržali do Vianoc:)
terinka55
Krásne naaranžované, určite aj veľmi chutné. Páčia sa mi, preto KK a za 5*, chválim.
alex37
...grilážky sa mi nedaria, pokúšala som sa 2x, ani raz to nebolo podľa mojich predstáv. Tvoje sú vydarené, možno dám tomu ešte raz šancu :-)
marta5
Grilažky robím každé Vianoce,sú chutné a Tvoje nádherné. S tým valčekom to skúsim,ja som ich stále sekala,ďakujem za radu-bude to šikovnejšie.
ywett
máš ich krásne, sú moje obľúbené :)
annemarry
Velmi sa mi pacia grilazove rezy od teba.Zaujal ma aj mazanec,len nemas tam ziadne foto postupu co pri tvojich receptoch nie je zvykom.Postup mas jaj na suche pecivo a na kysnuty mazanec nie je?Ci si ho snad ty nerobila,lebo postup nie je nafoteny ani pri grilazovych rezoch.Co ma velmi zarazilo.
ywett
@annemarry , to si sa len kvôli tomu sem zaregistrovala, aby si podozrievala autorov receptov, že či ten recept naozaj robili, keď nemajú recept s fotopostupom??? Ja tiež moje recepty a ešte pod starým nickom, nemám s fotopostupom a to teraz podľa teba znamená, že som ho nerobila?  varecha.pravda.sk/recepty/medovnicky/33556-recept.html...


Na stránke @varecha.sk nie je v podmienkach napísané, že všetky recepty by mali byť s fotopostupom a vyskúšaj pridať aspoň jediný recept s fotopostupom a uvidíš koľko času a námahy treba vložiť do fotopostupu, pripraviť, nafotiť a recept bezchybne spracovať. A potom môžeš písať, čo ťa veľmi zarazilo, lebo mňa veľmi zarazilo ako si napísala komentár @tince !
tinca
@ywett pekne ti ďakujem za tvoj názor, sme tu už roky /nie 3mes./a ty vieš aj starí varecháči, že nikdy som niečo také neurobila ani to nemám za potreby.:) @annemarry ywett ti to vysvetlila,fotopostup je bonus,ale nie podmienka pridania receptu,vyskúšaj aká je to piplačka a potom kritizuj.A nakoniec sú tu stovky receptov kde nie je fotopostup a to mám každého upodozrievať,že to nerobil. Neviem kde by si kúpila grilážky napr.3 rôznych tvarov ako mám ja.Takže pozor na jazyk,vlastne na klávesnicu.A prevažnú väčšinu rcp mám aj s fotopostupom.
pusta1
@tinca , zase jedna nová rýpalka, len včera zaregistrovaná :-)))
nič si z nej nerob!!!
nie je podmienkou k receptu pridávať fotopostup, dokonca ani žiadnu fotku.
súhlasím s @ywett a s tebou @tinka.
vieš, množia sa tieto drzáčky ako kobylky DDDDD
očakávam, že predvedú svoje kuchárske umenie, vrátane toho, čo kritizovali :-)))
zatiaľ sa predviedli len ohováraním, neopodstatnenou kritikou, ubližovaním, vykecávaním a planými rečičkami, ničím iným.
kto je na nich zvedavý??? len kazia vzduch na vareche, nič viac!!!
mne sa tvoj @recept veľmi páči a hodnotím ako veľmi kvalitný.
*****
medovnicek
takéto nám nosila kolegyňa do práce a ešte aj kokosové a my sme sa ich nevedeli dojesť, krájala ich na štvorčeky a polovicu máčala v čokoláde, vždy ich mala všetky jednaké, jeden kúsok ako druhý a mala vždy náš obdiv za svoju šikovnosť, recept si určite uložím a vyskúšam
lubavas658
Pusta1, Vy ste tiež nie tak dávno zaregistrovaná, množíte sa tu ako kobylky, bez pridaneho receptu, sa tu predvádzate ohováraním, neopodstatnenou kritikou,ubližovaním,vykecávaním a planými recickami, ničim iným. Kto je na Vás zvedavý??? len tu kazíte vzduch na vareche, nic viac!!!
Recept sa mi páči, hodnotím ako kvalitný.
annemarry
Na ziaden z tincinych receptov som nepisala kritiku.Napisala som,ze su uzasne,len malu poznamocku,ze mazanec doma bez formy taky prilis perfektny neupecie nikto.Pozrela som si vsetky jej recepty a iba 3 s perfektnymi fotkami nemaju foteny postup.K tomu som nemala pripomienku iba ja a aj tak je to na pomyslenie.Myslim si,ze kazdy ma pravo vyslovit svoj nazor.Co sa tyka novych nikov,nemam k tomu slov.
tinca
@vareska1 ďakujem ti pekne, vyskúšaj aj tebe sa podaria, ja idem robiťk vianociam ďalšie,lebo sa pojedli:)
luss44
milá @tinca , moje prvé grilážky v živote sú podľa Teba :) Dala som obyčajné salko karamelové som nemala. Plnka sa krásne spojila, dcéra sa podujala na miešanie a už tuhnú v komore. Teším sa na ochutnávanie, grilážky zbožňujem, len som sa doteraz akosi na ne neodhodala :)
janaor
Idem sa podakovat za ten trik so zohriatym maslom a salkom.Prvykrat v zivote sa mi podarila plnka krasne kompaktna,bez hrudiek.Dakujem este raz.
1x haji
haji
@tinca
Moc děkuji za pěkný, chutný recept a také za vychytávku s máslem a salkem - všechno šlo jako po drátkách, přestože jsem dělala prvně. Dělala jsem kokosovou verzi, přidávala jsem místo javorového sirupu třtinovou melasu /s opatrností, bo je trochu nahořklá/. Ještě vychytám množství náplně na oplatek, ale to je otázka cviku. Krájela jsem ostrým nožem na rovném dřevěném prkénku podle pravítka. Jsou výborné!! Krásné Vánoce!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia