Grepovo-pomarančový džem s ďumbierom (fotorecept)
Autor receptu: izabella929
Je pravda, že v návale prác a príprav na Veľkonočné sviatky nie je čas na prípravu lekvárov
s džemov..ale dostala som kúpiť citrusové ovocie v akcii a preto najradšej robím v takomto
čase džemy, lebo ovocie je šťavnatejšie ako v lete..aj keď vyzerá netradične, ale tento
džem je veľmi chutný...ponúkam preto recept..
3 porcie |
40 minút príprava |
45 minút tepelná úprava |
Postup
- Robila som iba jednu dávku, preto je potrebné na to, aby bolo 1 kg.čistého ovocia, kúpiť 1 1/2 kg grepov...tak isto je to aj u pomarančov a mandariniek...treba počítať na odpad..teraz bolo potrebné iba 1 pomaranč, ale kúpila som viac, lebo idem variť aj pomarančový džem..z jednej dávky ovocia som získala 2 poháre 350ml. a 1 250ml.
- ovocie treba pred šúpaním poriadne umyť...šúpala som nožom, kožu treba stiahnúť úplne, lebo je horká a tým pádom už nie je potrebné ovocie krájať na menšie kúsky, lebo pri čistení sa celkom rozpadne a treba to robiť na nádobou, aby šťava kvapkala do nej...
- do získaného ovocia som pridala aj šťavu z jedného citrónu...
- nastrúhala som ďumbier..
- pridala som škoricu aj umyté hrozienka..
- drvené lieskové orieškY..
- a pridala som kryštáľový cukor...treba ho dobre premiešať, aby sa roztopil...
- dala do rajnice na sporák a začala sa variť džem..
- varila som ho 45 min.. treba miešať...
- ešte skúška na tanieriku pred plnením do pohárov..
- a plnila som do poriadne umytých pohárov...po naplnení obrátila hore dnom..
- a už iba ozdobila čiapočkou...prajem vám dobrú chuť..