Grécky novoročný pletenec alias bezlepkové raňajky na sladko :) (fotorecept)
Autor receptu: majkas
No proste som neodolala... Na obrázku to vyzeralo tak dobre, že som to jednoducho musela vyskúšať a konštatujem, že brožúrka do Schär znova nesklamala :) Ak máte radi sladké cesto, tak si určite pochutnáte, tak ako ja - s masielkom, medíkom a kakavkom:) MŇAM!
PS: Vraj sa do ňho na Nový rok zapeká aj talizman pre šťastie napr. minca. Šťastný nálezca má potom údajne pred sebou skvelý rok!
20 porcií |
100 minút príprava |
25 minút na 180 °C |
Postup
- Pripravíme a odvážime si potrebné suroviny.
- Preosiatu múku nasypeme do misky a v strede urobíme priehlbinu.
- Zvlášť v mištičke si v mlieku rozmiešame najprv trošku cukru, k tomu rozdrobené droždie a celé to vylejeme do priehlbiny v múke. Na to nasypeme trošku múky z okrajov priehlbiny.
- Kvások v strede zamiešame nožom akoby sme chceli spraviť také riedke mäkké cesto. Misku so zarobeným kváskom prikryjeme a necháme 15 minút pri izbovej teplote vykvasiť.
- Zatiaľ si roztopíme maslo (ja som kombinovala 20g klasického masla s 30 g Hery). Vypneme oheň a do roztopeného masla pridáme zvyšný cukor. Miešame a zmes postupne mimo ohňa ochladzujeme.
- Primiešame vajíčka, nastrúhanú pomarančovú kôru a aromatické prísady. Keďže som nemala doma muškát, použila som taký mix na koláče, ktorý má škoricu aj muškát v sebe. Celú zmes potom zahrejeme na 35 stupňov (naschvál som to merala teplomerom a stopovala čas :))), mne to stačilo zahrievať na najslabšom plynovom horáku 1 a pol minúty, aby mala hmota požadovanú teplotu ).
- Do múky s hotovým kváskom nasypeme soľ, pridáme zohriatu zmes, vymiesime na vláčne cesto a prikryté necháme 30 minút vykysnúť. Medzitým si za sebou upraceme neporiadok:), pripravíme si plech na pečenie a podložku na formovanie pletenca.
- Vykysnuté cesto.
- Cesto preložíme na pomúčenú podložku a rozdelíme ho na 3 časti. Aj napriek tomu, že cesto bolo jemnučké, po pomúčení sa s ním veľmi dobre pracovalo.
- Z každej z troch častí si rukami vyšúľame pradeno a formujeme pletenec. Tie moje pradená boli dlhé cca 50 cm, odporúčam ale urobiť ich kratšie a hrubšie. Pletenec bude potom jednak vyšší a zároveň bude aj krajšie vyzerať.
- Hotový pletenec preložíme na plech buď vymastený alebo vystlaný papierom na pečenie a necháme ďalších 30 minút prikryté utierkou vykysnúť.
- Nakoniec potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme 25 minút v rúre na programe pečenie zvrchu aj zospodu (nie teplovzdušné) pri 180 stupňoch. Po upečení som pletenec potrela vajíčkom ešte raz, aby sa mi krásne leskol.
- Dobrú chuť!