Grécky novoročný pletenec alias bezlepkové raňajky na sladko :) (fotorecept)

Autor receptu: majkas

No proste som neodolala... Na obrázku to vyzeralo tak dobre, že som to jednoducho musela vyskúšať a konštatujem, že brožúrka do Schär znova nesklamala :) Ak máte radi sladké cesto, tak si určite pochutnáte, tak ako ja - s masielkom, medíkom a kakavkom:) MŇAM! PS: Vraj sa do ňho na Nový rok zapeká aj talizman pre šťastie napr. minca. Šťastný nálezca má potom údajne pred sebou skvelý rok!

20
porcií
100 minút
príprava
25 minút
na 180 °C

Postup

  1. Pripravíme a odvážime si potrebné suroviny.
  2. Preosiatu múku nasypeme do misky a v strede urobíme priehlbinu.
  3. Zvlášť v mištičke si v mlieku rozmiešame najprv trošku cukru, k tomu rozdrobené droždie a celé to vylejeme do priehlbiny v múke. Na to nasypeme trošku múky z okrajov priehlbiny.
  4. Kvások v strede zamiešame nožom akoby sme chceli spraviť také riedke mäkké cesto. Misku so zarobeným kváskom prikryjeme a necháme 15 minút pri izbovej teplote vykvasiť.
  5. Zatiaľ si roztopíme maslo (ja som kombinovala 20g klasického masla s 30 g Hery). Vypneme oheň a do roztopeného masla pridáme zvyšný cukor. Miešame a zmes postupne mimo ohňa ochladzujeme.
  6. Primiešame vajíčka, nastrúhanú pomarančovú kôru a aromatické prísady. Keďže som nemala doma muškát, použila som taký mix na koláče, ktorý má škoricu aj muškát v sebe. Celú zmes potom zahrejeme na 35 stupňov (naschvál som to merala teplomerom a stopovala čas :))), mne to stačilo zahrievať na najslabšom plynovom horáku 1 a pol minúty, aby mala hmota požadovanú teplotu ).
  7. Do múky s hotovým kváskom nasypeme soľ, pridáme zohriatu zmes, vymiesime na vláčne cesto a prikryté necháme 30 minút vykysnúť. Medzitým si za sebou upraceme neporiadok:), pripravíme si plech na pečenie a podložku na formovanie pletenca.
  8. Vykysnuté cesto.
  9. Cesto preložíme na pomúčenú podložku a rozdelíme ho na 3 časti. Aj napriek tomu, že cesto bolo jemnučké, po pomúčení sa s ním veľmi dobre pracovalo.
  10. Z každej z troch častí si rukami vyšúľame pradeno a formujeme pletenec. Tie moje pradená boli dlhé cca 50 cm, odporúčam ale urobiť ich kratšie a hrubšie. Pletenec bude potom jednak vyšší a zároveň bude aj krajšie vyzerať.
  11. Hotový pletenec preložíme na plech buď vymastený alebo vystlaný papierom na pečenie a necháme ďalších 30 minút prikryté utierkou vykysnúť.
  12. Nakoniec potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme 25 minút v rúre na programe pečenie zvrchu aj zospodu (nie teplovzdušné) pri 180 stupňoch. Po upečení som pletenec potrela vajíčkom ešte raz, aby sa mi krásne leskol.
  13. Dobrú chuť!