Grécke maslové sušienky koulourakija - veľkonočné

frezia68 - fotkafrezia68, 5. júna 2013
Grécke maslové sušienky koulourakija - veľkonočné
Foto: frezia68

Recept ma zaujal v jednom časopise a chcela som vyskúšať.Ale bol chybný a z cesta vznikla akási netvarovateľná hmota.Niečo bolo uvedené na šálky,niečo na Zobraziť celý popisRecept ma zaujal v jednom časopise a chcela som vyskúšať.Ale bol chybný a z cesta vznikla akási netvarovateľná hmota.Niečo bolo uvedené na šálky,niečo na gramy,na vajíčka zabudli.A tak v prvom spravodlivom hneve som sadla za laptop a napísala,že nemajú overené recepty,hoci uvádzajú opak.Výsledkom bolo ospravedlnenie a balíček rôznych časopisov,ktoré potešili.Lebo také drahé ani nekupujem.Ale na internete som našla rôzne,aj odlišné recepty,tak som vybrala tento.

60 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

150 g
220 g
2 +  ks
1 ks
2 lyžice
1 lyžica
600 g
1 lyžička
1 lyžička
1 - 2 lyžica
4 lyžice
2 lyžice
1 lyžička
 na potretie
 na posyp




Postup

  1. 1

    Najprv vyberiem maslo z chladničky,aby zmäklo.Potom na sucho opražím na panvici 4 lyžice sezamových semien do zlato -hneda.Pripravím si šťavu z pomaranča,citrónu...

    Grécke maslové sušienky koulourakija - veľkonočné - obrázok 1
  2. 2

    Do robota som dala zmäknuté maslo a cukor (trstinový).Za stáleho šľahania som pridala šťavy z citrusov a brandy.

    Grécke maslové sušienky koulourakija - veľkonočné - obrázok 2
  3. 3

    Do misy som preosiala múku,pridala štipku soli, sezam,škoricu,sódu a prášok do pečiva.To ale asi bolo chybou a doporučujem dať len prášok,lebo keksy trocha popraskali.To uvidíte na poslednom obrázku,ale od vtedy som nepiekla,tak vyskúšané nemám.A postupne som do robota za šľahania pridávala múku,ale nie všetku.Domiesila som na doske,aby cesto bolo ľahko tvarovateľné,zabalila do fólie a dala na 30 min. do chladničky.

    Grécke maslové sušienky koulourakija - veľkonočné - obrázok 3
  4. 4

    Potom som z cesta odštipkávala oboma ruka malé kúsky cesta,trocha pogúľala a tvarovala valčeky asi rovnakej veľkosti takto.....

    Grécke maslové sušienky koulourakija - veľkonočné - obrázok 4
  5. 5

    Z uvedeného cesta vzniklo 45 ks a tieto sušienky sa pečú v Grécku na Veľkú noc a sú obľúbené.Sú chutné,časť odkladám do zásoby na horšie časy takto...

    Grécke maslové sušienky koulourakija - veľkonočné - obrázok 5
  6. 6

    Piekla som na 180°C asi 20 min.,ale po 10 min.som stiahla na 170°C a dopiekla do zlatej farby.Ak vyskúšate,tak DOBRÚ CHUŤ !

    Grécke maslové sušienky koulourakija - veľkonočné - obrázok 6

Diskusia k receptu

izabella929
veľká šikuľka,.krásne sa ti vydarili a som presvedčená, že sú aj veľmi chutné.-)
palokuchki
Uz dost davno som sa strojila urobit tieto grecke susienky. Ja mam ale recept kde ide ovela viacej cukru. Preto ma to aj odradzalo. Paci sa mi tento tvoj recept. Ukladam si ho a urcite niekedy vyskusam.
frezia68
@palokuchki :ak máte radi sladké,nedaj trstinový cukor a pridaj trocha podľa úvahy.My sme odvykli od presladených koláčov a všade uberám.Alebo vyskúšaj z polovičnej dávky.Keksy na druhý deň zmäknú,nie sú tvrdé,ale chutné a nedivím sa,že sú v Grécku obľúbené. A ďakujem za komentár :-)
douglas
Piekla som ich tieto Veľkonoce a nijako zvlášť nechutili...tie ďalšie ich istotne vynechám... Ale s cestom sa pracovalo výborne!
frezia68
@douglas :tiež mi na Veľkú noc nebudú chýbať,lebo na sviatky máme naše obľúbené a tradičné.Ale Gréci majú majú svoje tradície a tam to obľubujú.Ale hlbšie som ich neštudovala.....ďakujem za komentár.
vierutt
Páčia sa mi tieto Tvoje sušienky, @frezia , ten opečený sezam im určite dáva výbornú chuť.
sracz
... a vieš Ty, @frezia68 - šikovnica, že tie "sušienko_pletienky" od Teba sa páčia aj mne? Myslím, že nebudem čakať až do Veľkej Noci, ale čoskoro sa nimi pochválim aj tu v Des Moines Iowa! Dúfam le, že kvôli tým pár mesiacom sa na mňa Gréci nebudú hnevať! Ahoooj PO, aj s Vami!
frezia68
@sracz :máš pravdu,vyskúšaj.Maslové sušienky sú chutné a zídu sa,ak málo pečiem a máme chuť na niečo sladké.Sezam chuť ešte vylepšuje a aj dnes chutilo ku káve.Tak ďakujem za komentár a pekný deň do tej diaľky :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia