Gravče tavče - zapekaná biela fazuľa (fotorecept)

Autor receptu: danja301

Tento recept je jeden z mojich najobľúbenejších zo zoznamu macedónskych receptov, ktoré som si za roky osvojila. Zároveň to bolo prvé jedlo, ktoré som sa z macedónskej kuchyne naučila variť. Patrí k tradičným jedlám. To, čo sú pre Slovákov halušky ,to je pre Macedóncov Gravče- tavče (fazuľa v pekáči). Pôvodný názov znel pravdepodobne Gravče vo tavče (fazuľa v pekáči), ale postupne sa predložka vypustila a ostal zľudovený názov v dnešnej podobe.

90 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Do hrnca vsypeme dobre umytú bielu fazuľu. Keď zovrie, vodu vylejeme. Tento krok je v pôvodnom recepte, tak ako to robia Macedónci, pravdepodobne preto, aby sa vyhli nadúvaniu po jej konzumácii, tak ako to poznáme pri všetkých strukovinách. Skutočne to funguje, aj keď samozrejme tento krok možno vynechať. Vsypeme fazuľu späť do hrnca, aj s novou vodou, pridáme papriky, cibuľu, polovicu uvedeného množstva cesnaku, bobkový list a korenie. Osolíme a varíme do mäkka.
  2. Keď je fazuľa mäkká, vyberieme z nej papriky, cibuľu, cesnak, bobkový list a trochu fazule (jedna veľká naberačka). V pôvodnom starom recepte sa všetko pasíruje cez sitko, ale keďže my ju nebudeme zahusťovať múkou, rozmixujeme tieto uvarené ingrediencie v mixéri.
  3. Rozmixovanú zmes vrátime späť do hrnca a ešte necháme prejsť varom.
  4. Pripravíme si hlinený keramický pekáč a naberačkou premiestnime fazuľu aj so šťavou do neho. Šťava musí zakrývať fazuľu tak ako to vidno na obrázku. Trochu tekutiny nám ostane v hrnci, ale aj tú následne spotrebujeme.
  5. Na panvici si pripravíme z oleja a červenej papriky zásmažku. Pozor, nepridávať múku. Nie je to potrebné, lebo fazuľa sa nám v rúre zahustí aj bez nej.
  6. Zásmažku nezalievame vodou, ale šťavou z fazule, ktorá nám ostala v hrnci a pridáme do pekáča s fazuľou
  7. Zvyšný cesnak prepasírujeme do fazule. Prvý krát pridávame cesnak, keď dáme fazuľu variť, to je pre chuť a druhý krát v záverečnej fáze pre vôňu.
  8. Pripravíme si sušenú mätu.
  9. Takúto hrsť smelo rozmrvíme medzi dlaňami a posypeme ňou povrch fazule. Nielen, že nám jedlo krásne zavonia, ale bude mať aj fantastickú chuť a uľahčí nám trávenie.
  10. V takejto podobe ju vložíme do rúry vyhriatej na 250 stupňov.
  11. Pozorujeme ju a keď začne vrieť a vytvorí sa nám na povrchu takáto blana vyberieme ju von. Prílohou je čerstvý voňavý chlebík. Dobrú chuť!