Gratinované bravčové s hubami a medvedím cesnakom + šalát s medvedím cesnakom (fotorecept)

Autor receptu: afataga

Toto jedlo som vymyslela už dávno, váhala som, či ho sem dať, lebo má dosť nevábnu hnedú farbu od suchohríbov :-) ale je naozaj výborne a keďže mi jedna veľmi milá varecháčka poslala riadnu zásobu medvedieho cesnaku, využila som ho aj tu.

4
porcie
30 minút
príprava
70 minút
na 220 °C

Postup

  1. Na masti som nechala zatiahnúť mäso pokrájané na kocky, potom som ho osolila
  2. Deň vopred som si namočila suchohríby do vody aby napučali
  3. Neviem, či poznáte lievik trubkovitý, je to dosť nenápadná a nelákajúca huba, moc ju ľudia nezbierajú, ale keď sa usuší, je aromatická a ja ju používam ako hubové korenie, stačí popučiť v ruke, alebo v mažiari
  4. K mäsu som pridala rascu, biele korenie podrvené v mažiari a lievik a nechala chvíľu dusiť
  5. Za chvíľu som pridala namočené sušené suchohríby aj s vodou, kde sa močili a nechala dusiť asi 20 min.
  6. Pridala som šampióny, čo mi zostali od včera a medvedí cesnak a dusila ešte asi 20 min, kým bolo mäso makké na 90%
  7. Pridala som smotanu a nastrúhaný syr, použila som tekovský neúdený a eidam 45% asi v rovnakom pomere
  8. Dala som do vyhriatej rúry na 220° asi na 15 min., uvidíte podľa farby syra
  9. Papkali sme so zemiakmi s maslom a vňaťkou a šalátom
  10. Hotovo