Granadír fotorecept

kimlo - fotkakimlo, 9. júla 2018
Granadír (fotorecept)
Foto: kimlo

Receptov na toto tradičné zemiakové jedlo je tu veľa a dosť sa podobajú prípravou v tom, že sa všade používajú uvarené zemiaky, či už Zobraziť celý popisReceptov na toto tradičné zemiakové jedlo je tu veľa a dosť sa podobajú prípravou v tom, že sa všade používajú uvarené zemiaky, či už v šupke alebo bez. Tento recept je robený zo surových zemiakov, výsledok ma príjemne prekvapil a už ho budem robiť len takto. Námet som čerpal z webu.

4
porcie
20 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

1000 g (varný typ A)
2 ks (stredne veľká)
100 g
250 g (fliačky)
1-2 PL
1 KL
podľa chuti




Postup

  1. 1

    Na masti si vopred rozškvaríme údenú slaninu nakrájanú na malé kocky, asi ako na halušky...

    Granadír (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Slaninu z masti precedíme a odložíme. Masť dáme do hrnca a do nej cibuľu pokrájanú na mesiačiky. Usmažíme dosklovita a pridáme na kocky nakrájané surové zemiaky. Osolíme, pridáme mletú paprika a premiešame.

    Granadír (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Stiahneme plameň na minimum, prikryjeme pokrievkou a za občasného miešania dusíme domäkka. Nepodlievame! Medzitým si uvaríme cestovinu - fliačky. Niekto robí domáce, ja som si domáce kúpil od farmára. Po uvarení pridáme k uduseným zemiakom, pridáme odloženú uškvarenú slaninu a premiešame.

    Granadír (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Podávame s kyslou uhorkou.

Diskusia k receptu

motyka
Zajtra bude. Dala by som si aj teraz, ale zostalo od nedele. Tvoj granadír vyzerá super. Z tou slaninkou musí "spievať". " Ľúbime "......
1x kimlo
radost
Robím takto-no zemiaky troška podlejem..neprihoreli..??v čom sa teda dusili-ked nepodliať..??
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
@Kimlo , robím tak isto ako ty, len na záver pretlačím 1 - 2 strúčiky cesnaku a sušenú majoránku, prikryjem a nechám chvíľku spojiť, skús, oplatí sa.
1x kimlo
evanaaa
Tak toto je aj môj granatír, len nedávam tú slaninku, ale možno nabudúce.....vo väčšine receptov, čo tu sú, sa akože uvaria zvlášť zemiaky a zvlášť cestovina a potom sa to len zmieša, no ja robím tak ako moja mama robievala, zemiaky dusiť, bez podlievania, (no ja v krajnom prípade dám za 1-2 PL vody, ak sa mi zdá, že trocha prihárajú), len potom tie zemiaky trošku vareškou pomliaždim.
2x kimlo a zifi
haji
Pěkný recept, přiznám se, že jsem nikdy nevařila grenadýra, to změním a vyzkouším podle tebe @Kimlo , ať to pára tlačí!
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
Takú chuť som naň dostala, že tento týždeň ho určite varím :-).
1x kimlo
siisa
Moje obľúbené jedlo, teraz s novými zemiakmi to musí byť fajnové :) Pekný recept.
1x kimlo
viera1
U nás doma to bolo vždy tzv. jedlo zo zvyškov;buď zvýšili malé kolienka ako príloha k omáčke alebo zemiaky a vtedy prišiel na rad granadír.Keď som sa vydala,tak môj prvý pokus nebol zlý,však čo už na jedle ako je granadír pokazíte.Všetko OK ,ale niečo mi tam chýbalo a tak hanba-nehanba otázka na mamu a dozvedela som sa,že tam dáva majoránku,štipku MČK a rasce.Slaninu nie,to sme nikdy nemali,ale treba si nechať za naberačku vody z cestovín alebo ak nerobíte dusené zemiaky,tak vody zo zemiakov .Perfektné jedlo (aj recept).
2x radost a zifi
kvakac
Takto robím presne aj ja granadír už pár rokov. Je to výborne jedlo aj mojej krvnej skupiny. Robím to v liatinovom hrnci a dosial neprihorel ani raz. Bude zajtra dnes ešte dojedáme boršč verený v kotli.
1x radost
marienka44
Dobrý recept a nápad, hlavne, keď sú nové zemiaky, tie sa môžu dať aj surové. Ja dávam do granatýru aj cerstvo mleté čierne korenie na zvýraznenie chute. Dala by som si, ale je to kalorické jedlo.

Pokrájanú slaninku na halušky opekám na suchej rajnici, pustí masť a zostanú škvarky chrumkavé. Nie do masti vyškvariť! To len na margo slaninky a halušiek. To mi tak poradila švagriná a praktizujem to tak. :-)
marsis
Tiež už roky to tak robím a tiež francúzske zemiaky zo surových zemiakov. Vždy sa to podarí a škoda vitamínov stratených samostatným varením. Ale cibuľu dusím spolu so škvarením oravskej slaninky. Až na ten základ dávam zemiaky. Skvelé jedlo!
1x kimlo
garanco
@Radost (9.7.2018 14:55)

Tiež trochu podlejem a robím ich v tlakovom hrnci, hotové sú za pár minúť...( nikdy som nerobila granadír z varených zemiakov)
jozka2
S tymi surovymi zemiakmi dostane jedlo inu chut.Robim zo surovych fran.zemiaky a tiez su ina chut ako z varenych.Tvoj recept vyskusam,som z kraja ,kde granadir nerobievali.vdaka za recept a zdravim za velkej mlaky
1x kimlo
lizatko
"Nove" zemiaky (na jar) su vodove, netreba podliať, ale "stare" čo už potom maju menej vody (jeseň, zima), treba väčšinou trošku podliať. Ja určite vždy keď dam zemiaky na cibuľu, pridavam aj čierne korenia a celu rascu, bez nej to nie je ono.
1x kimlo
pivonka
Na takýto spôsob varievala moja babka "dinctuvané krumple", keď boli nové zemiaky. K tomu uhorkový šalát so smotanou a letný obed bol hotový. Máš krásne titulky.
paploska
Toto jednoduche jedlo moj muz miluje. A ja sketa mu ho varim raz za dva roky. Ale zajtra bude mat sviatok. dakujem kimlo za pripomenutie a zdokonalenie tou skaninkou :-)
1x kimlo
kimlo
@Paploska (30.4.2019 11:29)
Dúfam že sa podarí a zachutí mu že mu ho budeš robiť častejšie :-)
paploska
@Kimlo (1.5.2019 10:29)

Jemu zachuti vzdy :-) aj ten dnesny chutil. Ale mne to je malo, tak musela byt aj zajacia polievka.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia