Grahamovo-celozrnné rohlíky so sezamom fotorecept

pusta - fotkapusta, 22. marca 2011
Grahamovo-celozrnné rohlíky so sezamom (fotorecept)
Foto: pusta

Pečivo nekupujem, ale vyrábam si ho sama. Nemusím hovoriť, že je lepšie, ako to z obchodu. Ponúkam Vám svoj vlastný recept a môžete Zobraziť celý popisPečivo nekupujem, ale vyrábam si ho sama. Nemusím hovoriť, že je lepšie, ako to z obchodu. Ponúkam Vám svoj vlastný recept a môžete si ich pripraviť aj Vy. Ak ho spravím do zásoby, dávam ho hotové zmraziť do mrazničky a potom mám vždy čerstvé pečivo, kedy si len zmyslím. Ak zabalíme rohlíky do utierky, aj druhý deň zostávajú vláčne a sú ako čerstvé.

10 ks
porcií
120 minút
príprava
15-20 minút
na 180 °C

Suroviny

18 PL
18 PL
4 PL
1 CL
1 CL
1 ks
1 ks
25 g
300 - 350 ml vlažné
4 PL
podľa chuti




Postup

  1. 1

    Do misy preosejeme múky a premiešame so soľou. V múke urobíme priehlbinku, do ktorej dáme cukor, olej, žltok, rozmrvené droždie, trochu vlažného mlieka a necháme vykysnúť. Zvyšným vlažným mliekom zarobíme vláčne, pružné nelepivé cesto, ktoré necháme v teple vykysnúť do dvojnásobného objemu.

    Grahamovo-celozrnné rohlíky so sezamom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na pomúčenej doske vykysnuté cesto znovu prepracujeme a vytvarujeme z neho rovnomerný valec.

    Grahamovo-celozrnné rohlíky so sezamom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Valec pokrájame na 10 rovnakých dielov.

    Grahamovo-celozrnné rohlíky so sezamom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Každý diel vyvaľkáme do pozdlžneho oválu. S cestom sa veľmi dobre pracuje.

    Grahamovo-celozrnné rohlíky so sezamom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Oválky cesta zarolujeme , pričom špičku cesta rukou naťahujeme. Rohlíky na oboch koncoch trošku ohneme do vnútra.

    Grahamovo-celozrnné rohlíky so sezamom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Vytvarované rohlíky uložíme na plech s pečiacim papierom alebo silikonovou podložkou, necháme ešte 15 minút podkysnúť.

    Grahamovo-celozrnné rohlíky so sezamom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Rohlíky potrieme s vaječným bielkom, ktorý sme rozšľahali so soľou a posypeme so zezamom. Pečieme v trúbe vyhriatej na 180 stupňov 15-20 minút, vyberieme a necháme ich vychladnúť.

    Grahamovo-celozrnné rohlíky so sezamom (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

valeri
pekné a určite aj dobré, aj aj si pečiem pečivo aj chlieb doma. Teraz som našla v obchode ražnú chlebovú hladkú múku, tak skúšam robiť aj s ňou a som veľmi spokojná. Tvoj recept si ukladám, vyskúšam aj ten
nadia56
pecieme doma chlebik aj pecivo, mame pekarnicku, ak si to ulahcim, dam vyiesit a vykysnut do pekarnicky a tvoje rohliky urcite upeciem, ukladam do kk, dakujem, pekny den :-)
katkat
chcela by som ich skusit upiect, tak by ma zaujimalo, ci cesto treba nejako specialne dlho hnietit ako pri chlebe, alebo to proste iba spracujem a hotovo? dakujem :)
jarunka
Tie rohliky vyzeraju velmi pekne, urcite aj tak chutia. Ja to musim skusit. Doteraz som pecivo kupovala, ale uz som si z @varechy nazbierala niekolko receptov, tak vyskusam aj tieto tvoje.
pekarik
to je pečivo súčastne doby,vďaka za prezentáciu,len bolo by lepšie suroviny v recepture uvádzať v hmotnoti a nie lyžice,podľa mlieka tej múky spolu by malo byť 6OO_7OOgr,t.j.dosť veľká dávka
pusta
katkat, presnú dobu ti nepoviem, treba miesiť dovtedy, kým sa ti cesto prestane lepiť na ruky a steny nádoby, cca 10-15 minút.
pusta
pekárik, tvoj prepočet je správny, ak jedna PL kopcom je cca 30 g. Mne sa dobre pracuje s polievkovou lyžicou, robím to radšej, než vážim. Ano je to slušná dávka cesta, urobila som z nej 10 veľkých rohlíkov, dajú sa pravda urobiť aj menšie, kto ako chce.
vladkaku
paráda, super na peristaltiku a pomaly do plaviek,ďakujem, teším sa ;-)
pusta
vladkaku, bola som nedávno po ťažkom zápale pankreasu, po ktorom som mala ako následok práve nepríjemné problémy s peristaltikou. Nepomáhali lieky, ale toto ma vyliečilo a je po problémoch. odporúčam, všetkým s podobnými ťažkosťami.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia