Golierové tvarožníky (fotorecept)
Autor receptu: eldina
už podľa názvu je jasné- ako sa tvaroh "balí " do cesta...:)
28 porcií |
70 minút príprava |
25 minút na 180 °C |
Postup- Potrebujeme: /na obrázku mám aj vanilkovú arómu, pridala som ju do cesta, bolo voňavejšie, ale to nemusíte pridať, v miske je rozpustený Palmarín/
- z vlažného mlieka, štipky soli, pár PL cukru a múky urobiť kvások
- potom pridať zvyšný cukor /ja pridávam viac, ako je v recepte, lebo mám rada sladké koláče, ale neviem koľko, lebo váhu nepoužívam, nechce sa mi ju vybaliť a umývať..:)/..rozpustené maslo, 1 vajce a zamiesiť vláčnejšie cesto /pridala som aj vanilkovú arómu/..
- a takto sa mu u mňa darilo ...:).../možno je to tou červenou farbou, hmmmmmm/..:)
- vykysnuté cesto domiesiť múkou, aby sa nelepilo /aj tu, ako už je u mňa klasika, odporúčam mať doma ešte jednu múku, keby náhodou chýbalo/ a vykrajovať krúžky....a tu som zrazu zneistela, že čím? lebo som vedela, že malé byť nemôžu..:) ...napadlo mi, že najväčším viečkom na zaváraninovú fľašu, ale najprv sa na mňa v špajze usmial nový kvetináč na orchidee, tak som schmatla ten/..:)
- Príprava tvarohovej plnky: mixérom vymiešať tvaroh, vanilkový cukor, práškový cukor, vajce a ak chcete, aj vanilkovú arómu /musela som, mala som len jeden vanilkový cukor, to by bolo málo/
- vykrojený krúžok trochu ponaťahovať /síce sa "zbehne" späť, ale "vyťahané " konce sa lepšie budú "golierovať"/....:))...nakrojiť -ako je na foto
- do stredu dať "kôpku" tvarohu /toto slovo miluje @dodo46, pri pohľade na moje výtvory/...:)...a zahnúť jednu stranu okolo tvarohu, ako je na obrázku /tak, aby sa cesto prehlo, ako golier/...špičky cesta pritlačiť /nebáť sa, cesto to vydrží/..:)
- zopakovať s cestom na náprotivnej strane , ale končeky zahnúť cez už zahnuté/dúfam, že píšem zrozumiteľne, pozrite radšej foto/..:)
- to isté urobiť so zvyšnými stranami, ale zahnúť tak, aby už zahnuté končeky nebolo vidieť/ ...ide to, normálne ma to aj bavilo/...:)
- /fotila som prvý kúsok, ked som sa nesmelo zaúčala, pri druhom a treťom som ho už dominatne stláčala, vediac, že môžem/...:)
- koláčiky položiť na plech, vystlaný papierom na pečenie, nechať ešte chvíľu podkysnúť , trúbu predhriať na 180 °C a piecť cca 25 minút/ ved uvidíte, podľa farby, tie čo pečú bežne kysnuté cestá, tie už vedia, už to majú zmáknuté/..:)
- a tu sú- fešáci moji voňaví, po 25 minútach slnenia sa v trúbe..:)
- mala som 28!!! kusov /ledva vidieť veľký tanier/... polovica ide do mrazničky, ešte príde vhod..:) a vy, čo chcete robiť z polovičnej dávky, nech sa páči, prepočítavať miery..:)
|