Golden syrup - zlatý sirup (fotorecept)

Autor receptu: niniatko

Keďže vo veľa receptoch, hlavne v tých spoza "veľkej mláky" sa tento zlatý sirup vyskytuje a keď som videla tú cenu, čo za to pýtajú, rozhodla som sa ho spraviť sama. Vygooglila som, preložila a mám narobené.

10 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme si suroviny. Vodu, citrón, kryštálový cukor. Tu sa dá dosiahnuť tmavšia farba dvomi spôsobmi. Buď nahradíte časť cukru trstinovým cukrom (ako som to spravila ja), alebo si najskôr spravíte karamel. Vezmeme 200g cukru a 50ml vody a necháme ich v hrnci skaramelizovať a následne postupujeme ďalej podľa receptu.
  2. Citrón nakrájame na plátky (namiesto citrónu sa dá použiť aj kyselina citrónová). Suroviny si dáme do hrnca (nedajte sa pomýliť mojím množstvom citrónov, robila som z dvojitej dávky). A necháme variť za občasného premiešania. Varíme do mierneho zhustnutia. Citróny sa vyberú, môžu sa použiť ako dekorácia na nejaké iné jedlo alebo sa dajú zjesť, chutia ako kandizované ovocie. Následne vlievame do vysterilizovaných fliaš alebo pohárov. Sirup cez noc zhustne ešte viac. Pokiaľ však ostane riedky, netreba prepadať panike, stačí ho ešte raz povariť.
  3. Sirup by sa pred použitím mal nechať stáť aspoň dva mesiace, pri určitých typoch koláčov je to priam nutnosť. Pokiaľ chcete použiť sirup na poliate palaciniek alebo wafiel, môžete ho použiť hneď na druhý deň po vychladnutí. Sirup vydrží jeden rok.