Trojfarebné gnocchi

Gnocchi tricolore podľa Richarda Sulíka (videorecept)

Autor receptu: tvvarecha

Zabudnime na politiku a hádky. Pozrime sa na trojfarebné gnocchi, tak ako ich pripraví predseda strany Sloboda a Solidarita Richard Sulík. Gnocchi sú niečo ako naše halušky, len na ich prípravu sa používajú varené zemiaky.

Suroviny

Postup

  1. Dáme variť vodu do veľkého hrnca.
  2. Uvarené ošúpané zemiaky prelisujeme, resp. popučíme. Ideálne je, ak ste zemiaky uvarili deň predtým, bude sa s nimi lepšie pracovať.
  3. Do rozpučených zemiakov pridáme 150 g krupice a 150 g hladkej múky, soľ , nastrúhaný muškátový oriešok a žĺtky. Vypracujeme cesto.
  4. Cesto rozdelíme na dve polovice a a každú vyvaľkáme na dlhý slíž. Pokrájame na malé kúsky a vyšúľame ich. Každý šúľok pritlačíme vidličkou, vytvoríme tak vzor charakteristický pre gnocchi.
  5. Gnocchi dáme do vriacej vody, občas premiešame. Varíme 3-4 minúty, až kým nevyplávajú na vrch.
  6. Medzitým si pripravíme ľadovú vodu so studenou vodou a kockami ľadu. Uvarené gnocchi pomocou sitka preložíme do ľadovej vody.
  7. Keď sú gnocchi schladené, klesnú na dno misky s ľadovou vodou, scedíme ich a polejeme olejom, aby sa nezlepili.
  8. ČERVENÁ PARADAJKOVÁ OMÁČKA: Nakrájanú cibuľu orestujeme na oleji. Pridáme cesnak a prípadne štipľavú habanero papričku. Primiešame pretlak a drvené lúpané paradajky. Do uvarenej omáčky pridáme pár kúskov pokrájaných čerstvých paradajok a okoreníme.
  9. BIELA GORGONZOLOVÁ OMÁČKA: Zohrejeme smotanu a v nej rozpustíme gorgonzolu pokrájanú na kocky. Pomer približne 1:1, čiže na 200 g smotany dáme 200 g gorgonzoly.
  10. ZELENÁ OMÁČKA - PESTO: Medzitým do misky od mixéra vložíme bazalku, strúhaný parmezán, nastrúhanú citrónovú kôru, soľ a korenie. Zalejme olivovým olejom a na konci pridáme opražené píniové oriešky. Rozmixujeme.
  11. Gnocchi opražíme na panvici s olejom do zlatista. Opražené gnocchi rozdelíme do jednotlivých omáčok. Tretinu primiešame do paradajkovej omáčky, druhú tretinu do gorgonzolovej omáčky a zvyšok zmiešame s pestom.
  12. Naložíme jednotlivé gnocchi na tanier. Dozdobíme strúhaným parmezánom, pridáme pár lístkov bazalky a hotovo. Dobrú chuť!