Gnocchi s duseným ružičkovým kelom v paradajkovej omáčke (fotorecept)

Autor receptu: kukulienka71

Klasická situácia, keď ostali po nedeli dve lyžice pučených zemiakov:-) Uvarila som k nim ešte dva väčšie zemiaky, aj tie popučila a zarobila cesto na domáce gnocchi. V omáčke našiel svoje uplatnenie ružičkový kel a pár dní otvorený rajčinový pretlak. Možno takto inšpirujem niekoho z vás.

3-4
porcie
50 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. K uvareným popučeným a vychladnutým zemiakom som pridala vajce, soľ a hladkú múku.
  2. Múku treba sypať opatrnejšie, iba toľko, aby sme dostali mäkké, dobre tvarovateľné cesto.
  3. Porozdeľovala som ho na kúsky, tie vyšúľala na hadov hrúbky ukazováka a nožíkom som ich rozkúskovala na asi 2 cm dieliky.
  4. Našla som tu na Vareche video, ktoré pridala @babav k výrobe domáceho gnocchi. Tam použili drevený ryhovaný lopárik. Keďže ja taký nemám, napadlo ma použiť strúhadlo, ktoré je husto ryhované a poslúži k tvarovaniu gnocchi. Každý kúsok cesta som ukazovákom najprv jemne pritlačila na strúhadlo, potom tlak povolila, ľavý okraj roztlačeného kúska som jemným pohybom šúľala smerom doprava. Tým sa kúsok zaguľatil a ostala na ňom vzorka zo strúhadla.
  5. Takto som sa pozabávala so všetkými cca 90 kúskami:-)) tvorivá činnosť ukľudňuje;-)
  6. Ružičkový kel som očistila a pokrájala na malé kocky.
  7. Na panvici som orestovala na oleji nadrobno pokrájaný cesnak, nasypala naň kel, osolila a posypala provensálskymi bylinkami. Zaliala som ho zeleninovým vývarom a dusila do polomäkka.
  8. Pridala som rajčinový pretlak a nechala variť k úplnému zmäknutiu kelu.
  9. Takto vyzerala hotová omáčka.
  10. Medzitým som postavila do väčšieho hrnca vodu k vyvareniu gnocchi. Keď vyplávali na povrch, scedila som ich a nechala odkvapkať. Boli hotové zároveň s omáčkou. Opatrne som ich do nej vpravila a poprehadzovala, aby sa dobre obalil každý kúsok. Podávala som ihneď so strúhaným syrom. Kto chce, môže ich ešte v tomto stave na chvíľu zapiecť v rúre na vyššej teplote, navrchu poriadne posypané strúhaným syrom.