Gnocchi s duseným ružičkovým kelom v paradajkovej omáčke (fotorecept)
Autor receptu: kukulienka71
Klasická situácia, keď ostali po nedeli dve lyžice pučených zemiakov:-) Uvarila som k
nim ešte dva väčšie zemiaky, aj tie popučila a zarobila cesto na domáce gnocchi. V
omáčke našiel svoje uplatnenie ružičkový kel a pár dní otvorený rajčinový pretlak.
Možno takto inšpirujem niekoho z vás.
3-4 porcie |
50 minút príprava |
20 minút tepelná úprava |
Postup
- K uvareným popučeným a vychladnutým zemiakom som pridala vajce, soľ a hladkú múku.
- Múku treba sypať opatrnejšie, iba toľko, aby sme dostali mäkké, dobre tvarovateľné cesto.
- Porozdeľovala som ho na kúsky, tie vyšúľala na hadov hrúbky ukazováka a nožíkom som ich rozkúskovala na asi 2 cm dieliky.
- Našla som tu na Vareche video, ktoré pridala @babav k výrobe domáceho gnocchi. Tam použili drevený ryhovaný lopárik. Keďže ja taký nemám, napadlo ma použiť strúhadlo, ktoré je husto ryhované a poslúži k tvarovaniu gnocchi. Každý kúsok cesta som ukazovákom najprv jemne pritlačila na strúhadlo, potom tlak povolila, ľavý okraj roztlačeného kúska som jemným pohybom šúľala smerom doprava. Tým sa kúsok zaguľatil a ostala na ňom vzorka zo strúhadla.
- Takto som sa pozabávala so všetkými cca 90 kúskami:-)) tvorivá činnosť ukľudňuje;-)
- Ružičkový kel som očistila a pokrájala na malé kocky.
- Na panvici som orestovala na oleji nadrobno pokrájaný cesnak, nasypala naň kel, osolila a posypala provensálskymi bylinkami. Zaliala som ho zeleninovým vývarom a dusila do polomäkka.
- Pridala som rajčinový pretlak a nechala variť k úplnému zmäknutiu kelu.
- Takto vyzerala hotová omáčka.
- Medzitým som postavila do väčšieho hrnca vodu k vyvareniu gnocchi. Keď vyplávali na povrch, scedila som ich a nechala odkvapkať. Boli hotové zároveň s omáčkou. Opatrne som ich do nej vpravila a poprehadzovala, aby sa dobre obalil každý kúsok. Podávala som ihneď so strúhaným syrom. Kto chce, môže ich ešte v tomto stave na chvíľu zapiecť v rúre na vyššej teplote, navrchu poriadne posypané strúhaným syrom.