Gjuveč s hubami a štipľavou paprikou - Гювечета с гъби и люти чушки (fotorecept)
Autor receptu: alex37
Ďaľšie jedlo z Bulharskej kuchyne:
Veľmi chutné giuveče sa pripravuj v malch hlinených nadobách, tzv. giuvetcetach, do
ktorych sa zmestí práve 1 porcia, jedlo sa v nich zapečie a giuveč konzumuje každý
stolovnik priamo zo svojho vlastneho guivetčeta. Jedlo tak ostáva veľmi dlho teplé a
nádherne vonia. Robí sa z neho stovky variácií s mäsom-akýmkoľvek, bez mäsa, len so
zeleninou, alebo napríklad "sirene po šopsky", čo je tepelne upravovaný bulharský biely
syr, ale to je už iný recept
4 porcie |
30 minút príprava |
60 minút na 180 °C |
Postup
- bravčové mäso /alebo akékoľvek iné/ pokrájame na malé kúsky a udusíme do mäkka na olivovom oleji. Podlievame vodou podľa potreby.
- Medzitým si pripravíme ostatné suroviny - nakrájame na drobno.
Rajčiny sú ošúpané a nastrúhané, ale to preto, že môj manžel nemá rád kúsky rajčín
v jedle, tak si to radšej spraví, ale kľudne sa môžu pokrájať na kúsky.
- Pripravíme si zapekacie misky: na spodok olivový olej, a plátok syra typu eidam alebo akýkoľvek /ja som mala doma údenú karičku/.
- Naplníme mištičky so surovinami: šampiňóny, paprika, cesnak
- Nakoniec pridáme udusené mäso, rajčiny, soľ, čierne korenie a celé feferónky
- Takto vyzerajú naplnené, posypané petržlenovou vňaťou
- zakryjeme vrchnáčikmi a dáme piecť na 180°C cca 50 min. Pred dopečením vyberieme a
klepneme dokaždej misky jedno vajíčko a dopečieme.
Tento recept ako som už písala má 1000 variácií, a môžu sa v ňom spotrebovať napr. aj zbytkové suroviny z chladničky na spôsob "co dům dal" :).
Kto nemá zapekacie misky, poslúži aj jénska misa s vrchnákom.