Gjuveč s hubami a štipľavou paprikou - Гювечета с гъби и люти чушки (fotorecept)

Autor receptu: alex37

Ďaľšie jedlo z Bulharskej kuchyne: Veľmi chutné giuveče sa pripravuj v malch hlinených nadobách, tzv. giuvetcetach, do ktorych sa zmestí práve 1 porcia, jedlo sa v nich zapečie a giuveč konzumuje každý stolovnik priamo zo svojho vlastneho guivetčeta. Jedlo tak ostáva veľmi dlho teplé a nádherne vonia. Robí sa z neho stovky variácií s mäsom-akýmkoľvek, bez mäsa, len so zeleninou, alebo napríklad "sirene po šopsky", čo je tepelne upravovaný bulharský biely syr, ale to je už iný recept

4
porcie
30 minút
príprava
60 minút
na 180 °C

Postup

  1. bravčové mäso /alebo akékoľvek iné/ pokrájame na malé kúsky a udusíme do mäkka na olivovom oleji. Podlievame vodou podľa potreby.
  2. Medzitým si pripravíme ostatné suroviny - nakrájame na drobno. Rajčiny sú ošúpané a nastrúhané, ale to preto, že môj manžel nemá rád kúsky rajčín v jedle, tak si to radšej spraví, ale kľudne sa môžu pokrájať na kúsky.
  3. Pripravíme si zapekacie misky: na spodok olivový olej, a plátok syra typu eidam alebo akýkoľvek /ja som mala doma údenú karičku/.
  4. Naplníme mištičky so surovinami: šampiňóny, paprika, cesnak
  5. Nakoniec pridáme udusené mäso, rajčiny, soľ, čierne korenie a celé feferónky
  6. Takto vyzerajú naplnené, posypané petržlenovou vňaťou
  7. zakryjeme vrchnáčikmi a dáme piecť na 180°C cca 50 min. Pred dopečením vyberieme a klepneme dokaždej misky jedno vajíčko a dopečieme. Tento recept ako som už písala má 1000 variácií, a môžu sa v ňom spotrebovať napr. aj zbytkové suroviny z chladničky na spôsob "co dům dal" :). Kto nemá zapekacie misky, poslúži aj jénska misa s vrchnákom.