Gaštanovo-orechové koláčiky zo zemiakového cesta

Autor receptu: monty469

Recept na cesto mám zo starej kuchárskej knihy a keďže sme dnes boli v lese na jedlé gaštany, tak preto tá plnka :-)

25 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Najprv si pripravíme plnku. Uvaríme si gaštany, ošúpeme, roztlačíme ešte teplé vidličkou, pridáme orechy a ostatné suroviny. Mlieko prilievame postupne. Všetko dôkladne premiešame , ochutnáme, ak treba tak si to môžte dosladiť podľa seba :-)
  2. Teraz ideme na cesto :-) Zemiaky uvarené v šupke ošúpeme, postrúhame na jemnom strúhadle a necháme vychladnúť. Dáme do misy, pridáme múku, cukor, soľ, citr. kôru, maslo, vajcia. V strede urobíme jamku, pridáme rozdrobené droždie, zalejeme cca 50 ml vlažného mlieka. Po 5 min. pridávame postupne zbytok mlieka a zamiesime cesto.
  3. Na pomúčenej doske ho hneď rozvaľkáme na hrúbku asi 3 mm. Vykrajujeme štvorce , do stredu dáme dosť plnky a preložíme cez seba 2 protiľahlé rohy.
  4. Poukladáme na plech, na ktorý sme dali papier na pečenie a necháme prikryté asi 1 hod. podkysnúť. Potom ich potrieme vajcom a pečieme pri teplote 200 °C cca 25 min. Ešte teplé obalíme v práškovom cukre.
  5. A na záver ešte pohľad na gaštany, ktoré sme dnes nazbierali . Niekto chodí do hypermarketu a niekto do lesa :-))