Gaštanovo-orechové koláčiky zo zemiakového cesta
Autor receptu: monty469
Recept na cesto mám zo starej kuchárskej knihy a keďže sme
dnes boli v lese na jedlé
gaštany, tak
preto tá plnka :-)
Postup
- Najprv si pripravíme plnku. Uvaríme si gaštany, ošúpeme, roztlačíme ešte teplé vidličkou, pridáme orechy a ostatné suroviny. Mlieko prilievame postupne. Všetko dôkladne premiešame , ochutnáme, ak treba tak si to môžte dosladiť podľa seba :-)
- Teraz ideme na cesto :-) Zemiaky uvarené v šupke ošúpeme, postrúhame na jemnom strúhadle a necháme vychladnúť. Dáme do misy, pridáme múku, cukor, soľ, citr. kôru, maslo, vajcia. V strede urobíme jamku, pridáme rozdrobené droždie, zalejeme cca 50 ml vlažného mlieka. Po 5 min. pridávame postupne zbytok mlieka a zamiesime cesto.
- Na pomúčenej doske ho hneď rozvaľkáme na hrúbku asi 3 mm. Vykrajujeme štvorce , do stredu dáme dosť plnky a preložíme cez seba 2 protiľahlé rohy.
- Poukladáme na plech, na ktorý sme dali papier na pečenie a necháme prikryté asi 1 hod. podkysnúť. Potom ich potrieme vajcom a pečieme pri teplote 200 °C cca 25 min. Ešte teplé obalíme v práškovom cukre.
- A na záver ešte pohľad na gaštany, ktoré sme dnes nazbierali . Niekto chodí do hypermarketu a niekto do lesa :-))