Gaštanovo - čokoládový koláč s karamelom, pistáciami a malinami (fotorecept)

Autor receptu: zirafninka1

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme si cesto zmiešaním uvedených surovín. Vodu pridávame podľa potreby v naozaj malom množstve. Cesto zabalíme do fólie a necháme 30 minút odpočívať na chladnom mieste.
  2. Cesto preložíme do koláčovej formy, prstami roztlačíme a popicháme vidličkou.
  3. Na cesto rozložíme papier na pečenie, zaťažíme napr. strukovinou (alebo ryžou, guličkami či retiazkou na tzv. slepé pečenie) a pečieme v rúre vyhriatej na 180° C cca 10 - 15 minút. Papier so strukovinou odstránime a cesto ešte na pár minút vložíme do rúry. Vyberieme a necháme vychladnúť.
  4. Na karamelovú vrstvu - omáčku si pripravíme cukor a kokosové mlieko. Pridať môžeme aj štipku soli. Cukor v hrnci upálime na karamel. Ku karamelu cícerkom prilievame kokosové mlieko. Necháme spolu zovrieť, krátko povaríme a odstavíme.
  5. Karamelovú omáčku nalejeme na cesto vo forme a posypeme celými pistáciami a odložíme na chladné miesto.
  6. Na čokoládovú vrstvu zohrejeme kokosové mlieko. Odstavíme. Do horúceho pridáme čokoládu. Miešame kým sa čokoláda úplne neroztopí. Krém nalejeme do formy na karamelovú vrstvu.
  7. Na koláč poukladáme maliny a uložíme ho na 5 - 6 hodín do chladničky.
  8. Pred podávaním necháme koláč aspoň 10 minút pri izbovej teplote.
  9. Alebo počkáme pol hodinu a karamelová vrstva vytvorí lahodnú omáčku.