Gaštanové muffiny

Gaštanové muffiny s famóznou kávovou penou (fotorecept)

Autor receptu: petullka

Chutné mafinky pre milovníkov gaštanového pyré, nič výnimočné, ale tá pena stojí za skúšku, má rôzne využitie. S tou som sa chcela podeliť.

18
porcií
10 minút
príprava
25 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. 1 hrnček = 200 ml. Vajce vyšľaháme s cukrom do peny. Prilejeme mlieko (ja som mala mandľové + 3 PL amaretta) a olej a nakoniec prisypeme múku s kypriacim práškom (ja som dala 1 a 1/2 hrnčeka múky a 1/2 hrnčeka nasekaných mandľových lupienkov).
  2. Nakoniec do cesta primiešame nastrúhané gaštanové pyré.
  3. Do plechu na muffiny poukladáme košíčky a naplníme ich cestom. Dáme piecť do vyhriatej rúry.
  4. Naberala som touto naberačkou na zmrzku a vyšlo mi 18 ks.
  5. Pečieme 20-25 minút, pozor aby sme ich nevysušili, majú byť vláčne, po 20 minútach skúsime špáradlom, či sa cesto lepí (ja som piekla 21 minút a ešte 4 minúty nechala dôjsť vo vypnutej rúre).
  6. Kým sa muffiny piekli, robila som si ozdobu na penu. Roztopila som nad parou bielu čokoládu, dala do zdobiaceho vrecka a “kreslila” na mastný papier srdiečka a nechala ich v chladničke stuhnúť. Kreslenie mi nikdy nešlo, ale na chuti to neubralo, veď boli robené z lásky ?
  7. Na kávovú penu si nalejeme do misky studenú (z chladničky) vodu a prisypeme kávu a cukor. Šľaháme aspoň 3 minúty ručným mixérom na najvyšších otáčkach, kým nedostaneme krémovú a svetlohnedú konzistenciu.
  8. Nakoniec ozdobíme muffiny penou.
  9. Kúsok peny mi zvýšilo, tak som si spravila latte. Ohriate mlieko (ja som mala mandľové) nalejeme do 3/4 pohára a na to navrstvíme kávovú penu. Netreba už sladiť, len zamiešať. V studenom mlieku s ľadom máme zase ľadovú kávu.