Gaštanová torta s hroznom (fotorecept)

Autor receptu: tinca

Túto tortu, ale bez ovocia piekla p. Magálová. Ja som si ju trošku upravila a keďže je čas hrozna,čas jesene, tak som ju s ním doplnila. Úžasné na nej je, že je z málo surovín, rýchla a chutná. Také rcp mám rada. Už sa chladí bude pre vinšovníkov.

10
porcií
30 minút
príprava
35-40 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme si všetky suroviny.
  2. Žĺtky oddelíme od bielkov. Do bielok pridáme štipku soli a vyšľaháme tuhý sneh. K žĺtkom pridáme dve kocky /500 g/ gaštanové pyré a vyšľaháme. Do tejto vyšľahanej zmesi postupne vareškou zapracujeme penu z bielok. Tortovú formu vymastíme maslom, vysypeme múkou a hmotu nalejeme do formy. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180 st.C cca 35-40 minút.
  3. Šľahačku v prášku, stužovače a ďalšie gaštanové pyré zmiešame so studeným mliekom a vyšľaháme.
  4. Pripravíme si pomôcku na dosku si do kríža zložíme papier na pečenie, keď budeme tortu prekladať na misu, chytíme za konce a papierové pásy vytiahneme. Tým si nič nezababreme, ani nepokazíme okraj torty ani sukničku na tortu.
  5. Prekrojený tortový korpus pokvapkáme rumom /alebo Umom/, potrieme ríbezľovým džemom, ja som dala hrubšiu vrstvu, všetci tak máme radi.
  6. Na to dáme hrubšiu vrstvu šľahačkovej plnky. A v dvoch radoch poukladáme na striedačku bledé a tmavé hrozno.
  7. Korpus prikryjeme druhou polovicou, vrch a boky potrieme zvyšnou šľahačkovou hmotou. Šľahačka ešte zostala, preto som robila z dvoch sáčkov, tak vrch torty ozdobíme zdobičkou, uložíme ešte rad tmavého hrozna a posypeme opraženými mandľovými lupeňmi. Zdobiť však môžeme podľa vlastnej chuti a vkusu. Udržujeme v chlade.
  8. No a po stuhnutí môžeme podávať. Dobrú chuť!