Gaštanová torta s angry birds figúrkami (fotorecept)

Autor receptu: martamm

Vnúčik Martinko oslávil v novembri dva sviatky, 10. narodeniny a 11. meniny. Keďže upečenie torty je moja záležitosť, sondovala som u neho, aká by ho tento raz potešila. A on si prial takú, na ktorej budú figúrky angry birds. Snáď sa mi vydarila, oslávenec bol nadšený :)

40
porcií

Suroviny

Postup

  1. Najskôr upečieme svetké korpusy, dva kusy, ja som zvolila celkom jednoduchý postup, rozšľahala som celé vajcia s cukrom do peny, postupne som pri najpomalších otáčkach primiešala ostatné suroviny. Piekla som na plytkom plechu vyloženom papierom na pečenie pri 180 stupňoch asi 15-20 minút, záleží od rúry
  2. Rovnakým spôsobom upečieme tmavé korpusy
  3. Z korpusov nožom zoškrabeme "šupku", ktorá sa vytvorila pri pečení, poslúži na vymodelovanie figúriek, korpusy pekne orežieme, zvyšky rozdrobíme, tiež poslúžia na modelovaciu hmotu
  4. Plnka: Gaštanové pyré necháme rozmraziť a nastrúhame ho na veľkých slzičkách. Smotanu vyšľaháme dotuha, pridáme vanilkový cukor (zabudla som uviesť v surovinách), po častiach vmiešame gaštanové pyré, obraciame opatrne stierkou. Do misky vysypeme obsah želatínových stužovačov za studena, pridáme krupicový cukor, premiešame. Postupne za stáleho šľahania metličkou pridáme asi 250 ml studenej vody, premiešame poriadne, aby nevznikli hrudky, pridáme asi 10 PL šľahačkovej hmoty a toto vlejeme do zvyšnej šľahačky, premiešame. Krém necháme trocha vychladiť, aby dobre držal, keď ho budeme nanášať na korpusy
  5. Teraz si pripravíme podložku, na ktorej sa bude torta servírovať, vyložíme ju pásmi papiera na pečenie tak, aby boli asi 5 cm pod korpusom a aby sa dali vytiahnuť po ozdobení torty, poslúžia na ochranu podložky od zašpinenia. Ako prvý dáme tmavý korpus, potrieme šípkovým lekvárom a tretinou plnky, priložíme svetlý korpus, zasa natrieme lekvárom, ďalšou tretinou plnky, tmavý korpus, lekvár, plnka.
  6. Plnka pod poťahovku: Z pudingu, kryštálového cukru a mlieka uvaríme puding, necháme vychladnúť. Maslo izbovej teploty vyšľaháme s práškovým cukrom, postupne vmiešame uvarený puding. Touto plnkou potrieme vrch a boky torty, dáme ju vychladnúť, ja na celú noc...
  7. Kým čakáme na vychladnutie torty, spravíme si zo zvyškov korpusov, lekváru a maslového krému hmotu, z ktorej vymodelujeme figúrky, musí mať takú konzistenciu, aby sa neroztekala, ak je riedka, pridáme mleté orechy. Vymodelujeme figúrky ľubovolného počtu
  8. Boky torty potiahneme pásom žltej poťahovky (zafarbíme časť poťahovky potravinovým farbivom), na potiahnutie vrchu použijeme zelenú poťahovku, necháme ju troška prevísať, tak ležérne, môžeme kraje troška povyťahovať. chválne som ju nechala takú mramorovú, nie jednoliatej farby. Spodný okraj ozdobíme "kamienkami" a "trávičkou" z poťahovky, prilepujeme ich na to určeným lepidlom, dostať v cukrárenských potrebách
  9. Vymodelované figúrky angry birds obalíme farebnými poťahovkami a dozdobíme. Z hnedej poťahovky vymodelujeme prak, ktorý je spevnený drôtom, ten robil manžel :)
  10. Z keksíkov vytvoríme "lavičky" tak, že ich pospárame špáradlami a vrch obalíme hnedou poťahovkou. Z červenej poťahovky vymodelujeme písmenká a číslo podľa veku, písmenká prilepíme prilepíme na tortu, všetky ozdoby naaranžujeme na tortu (pripevníme špíradlami, alebo špajlami), takto vyzerá torta zvrchu...
  11. Ešte pohľad v reze...